<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Frykt-indeksen» eksploderer - Oslo Børs faller tungt

Det er ikke mye optimisme å spore på Oslo Børs - investorene flykter til trygge havner. 

  Publisert 11. aug. 2017 kl. 13.25
  Oppdatert 12. aug. 2017 klokken 00.16
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 506 ord
  Michael Probst

  Oslo Børs ramler videre fredag formiddag sammen med resten av Europa på frykt knyttet til de økte spenningene mellom Nord-Korea og USA.Ved 13-tiden er hovedindeksen ned 1,05 prosent til 728,06 poeng.Den såkalte fryktindeksen (volatilitetsindeksen VIX) har nådd sitt høyeste nivå siden november i fjor, ligger an til en oppgang på hele 51 prosent denne uken.  Paul Harper, strateg i DNB Markets, sier til TDN Finans at det så langt bare har vært snakk når det gjelder Nord-Korea, men at hvis det først skjer noe - da vil det være mye større negative bevegelser.- For øyeblikket er det mer at man modererer risikoeksponeringen for den lille sjansen at det faktisk kan skje noe mer dramatisk, sier han til nyhetsbyrået. Slik påvirker den økte spenningen markedene OljeprisenOljeprisene er stabilt ned rundt 0,5 til 0,7 prosent fredag formiddag.Brent-oljen er ned 0,52 prosent til 51,62 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,66 prosent til 48,27 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 52,94 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.Opecs månedsrapport for august 2017, som ble publisert torsdag, viste en økning i egenproduksjonen i juli. Opec anslår at den gjennomsnittlige råoljeproduksjonen for de 14 Opec-landene var 32,869 millioner fat per dag i juli 2017, som er opp fra 172,600 fat per dag fra måneden før, skriver TDN Finans.Libya og Nigerias produksjon har den seneste tiden vært i fokus, da landene har fått unntak fra nåværende kuttavtalen, og har økt egen produksjon. Nigeria produserte 1,674 millioner fat per dag i juli, opp fra 1,557 millioner fat per dag i juni og Libya økte sin produksjon fra 0,847 millioner fat per dag i juni til 1,001 million fat per dag i juli.Ifølge det statlige nyhetsbyrået i Saudi-Arabia, SPA, har energiministrene for de to største Opec-produsentene, Saudi-Arabia og Irak, torsdag blitt enige om å sikre koordinasjon i landenes oljeproduksjon. -Kraften i Opecs retorikk er avtagende. Den underliggende etterspørselen er på bedringens vei, men det har for tiden liten effekt på oljemarkedet, sier sjefsstrateg Michael McCarthy i CMC Markets til Bloomberg News.Statoil faller 2,03 prosent på dagens høyeste omsetning til 145,10 kroner. KvartalstallFlere selskaper har lagt frem tall for 2. kvartal fredag. Her er et utvalg. Interoil Exploration & Production melder om et resultat etter skatt på minus 2,3 millioner kroner i 2. kvartal 2017, mot 0,4 millioner kroner i samme periode året før. Det sender aksjen ned med 18,90 prosent til 4,85 kroner.Skandiabanken på sin side kunne melde om en økning på 23 millioner i sitt justerte resultat uten at det redder børsutviklingen på en dag som i dag.Aksjen faller 2,61 prosent til 84 kroner.Vi tar også med Thin Film Electronics som melder om et resultat etter skatt på minus 13,8 millioner dollar i 2. kvartal 2017, mot minus 10,5 millioner dollar i samme periode året før.Aksjen faller 2,76 prosent 3,52 kroner.Mot strømmenEt shipping-segment seiler mot strømmen og det er LPG-rederiene.Både Avance Gas og BW LPG stiger mellom én og to prosent.Lakseaksjene Scottish Salmon Company og Austevoll Seafood er opp mellom én og tre prosent. All Time LowEn rekke selskaper når fredag sitt laveste nivå noensinne.Det gjelder Seabird Exploration, EMGS, Seadrill, Solstad Farstad og Cxense.