<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Regjeringen advares mot statlig innblanding i Norske Skog

Jussprofessor Mads Andenæs advarer regjeringen mot å gripe inn for å hjelpe gjeldstyngede Norske Skog. Han mener statsstøtte kan være i strid med EØS-avtalen.

Publisert 4. aug. 2017 kl. 06.27
Oppdatert 4. aug. 2017 klokken 06.28
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 185 ord

– Det er åpenbart at den norske staten ikke bør røre Norske Skog. En statlig innblanding kan være i strid med EØS-avtalen. Staten kan få Europakommisjonen og ESA, Eftas overvåkingsorgan, på nakken, sier Andenæs til Dagens Næringsliv.Tirsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen ville gjøre en vurdering om staten kan gripe inn for å hjelpe selskapet.EØS-avtalen skal sikre like konkurransevilkår og lik adgang til det indre markedet i hele EØS. I henhold til avtalen skal norske borgere og bedrifter behandles likt med EU-borgere og bedrifter i EU, og omvendt.Nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet er enig med Andenæs.– Jeg er ingen juridisk ekspert, men å løse ut gjelden til et privat selskap tror jeg svært fort ESA vil anse som ulovlig subsidiering, sier han.Andenæs viser til at ESAs president i 2007 stoppet forslaget fra daværende olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) om subsidiert kraft til Norske Skog.Norske Skog har lenge slitt i et fallende avispapirmarked og har dessuten stor gjeld etter mange oppkjøp. I mai hadde selskapet en rentebærende gjeld på 6,4 milliarder kroner. Selskapet har frist til 11. august med å bli enige med kreditorene.(©NTB)