<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statoil kjøper deler av oljefelt for 20 milliarder

    Publisert 18. des. 2017 kl. 07.20
    Oppdatert 18. des. 2017 klokken 07.53
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 262 ord

    Statoil ASA og Petróleo Brasileiro (Petrobras) har blitt enige om at Statoil kjøper en andel på 25 prosent i Roncador, et stort oljefelt i Campos-bassenget i Brasil.Transaksjonen nesten tredobler Statoils produksjon i Brasil, med attraktiv balansepris og muligheter for ytterligere verdiskaping for begge parter ved bruk av Statoils ekspertise innen økt oljeutvinning.Det samlede vederlaget omfatter en første betaling av USD 2,35 milliarder, pluss betingede betalinger som utgjør opptil USD 550 millioner.Det vil si at den første betalingen er på 19,67 milliarder kroner. De betingede utbetalingene kan komme opp i 4,6 milliarder kroner.- Denne transaksjonen tilfører betydelig og konkurransedyktig langsiktig produksjon til vår internasjonale portefølje, og styrker Brasil ytterligere som et kjerneområde for Statoil. Vi er ser frem til å videreutvikle vårt strategiske samarbeid med Petrobras. Vi utvider vårt tekniske samarbeid, og vil dele teknologi, kompetanse og erfaring for å øke utvinningen av olje og gass, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil, i en melding.Roncador var det største funnet utenfor kysten av Brasil på 1990-tallet, og er i dag det tredje største produserende feltet i Petrobras’ portefølje. Ifølge en børsmelding er det snakk om 10 milliarder fat oljeekvivalenter (foe) tilstedeværende og forventede gjenværende utvinnbare volumer på mer enn én milliard foe.Feltet har vært i produksjon siden 1999, med en produksjon i november 2017 på om lag 240.000 fat olje per dag, pluss om lag 40.000 foe med assosiert gass per dag.Transaksjonen øker Statoils egenproduksjon i Brasil med rundt 175 prosent, til om lag 110.000 foe per dag fra om lag 40.000 foe per dag. Petrobras beholder operatøransvaret og en eierandel på 75 prosent.