<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Riggmarkedets «sweet spot» vil forbli «hot»

Riggmeglerhus ser lyst på utsiktene for spesielt et segment i riggmarkedet. Spådommene er positive for et av John Fredriksens selskaper. 

Publisert 17:51 5. jan. 2018
Oppdatert 02:37 30. aug. 2019
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 343 ord

«En relativt sweet spot» i riggmarkedet.Det var betegnelsen Bård Rosef, aksjeanalytiker i Pareto Securities, ga markedet for høyspesifikasjonsrigger designet for tøffe værforhold, i en analyse i mars i fjor.Da hadde akkurat John Fredriksens nyeste riggspill, Northern Drilling blitt notert på OTC-listen etter å ha sikret seg det kansellerte nybygget «West Mira» for 365 millioner dollar og en opsjon på å kjøpe «Bolsta Dolphin» for 400 millioner dollar.David Carter Shinn, partner i riggmeglerhuset Bassøe Offshore, skrev i en oppdatering rett etter nyttår i fjor at det ville være etterspørsel etter nyere høyspesifikasjonsrigger designet for tøffe værforhold, og at verdien på disse riggene faktisk ville stige i løpet av 2017.Basert på prisene oppgitt for de siste to salgene av slike rigger, fikk han veldig rett.Riggen «West Rigel» som ble kansellert av North Atlantic Drilling i 2015, ble nylig solgt til et partnerskap bestående av to britiske kapitalforvaltere for 500 millioner dollar.Les også: Britiske kapitalforvaltere ble riggeiereIfølge kilder skal også Aker-systemet være svært nær å kjøpe «Stena MidMAX» til en pris på 501 millioner dollar.Les også: Røkke nær kjøp av rigg til 4,1 milliarderNår det salget er fullført, finnes det ikke lenger noen slike rigger igjen ved verftene.Økte raterI en ny oppdatering der Shinn ser på utsiktene for riggmarkedet i 2018, skriver han at markedet for slike halvt nedsenkbare rigger i Norge vil forbli «hot».- Selv om anbudsaktiviteten for langsiktige kontrakter ikke øker betydelig i år, vil det norske markedet begynne å ta disse riggene inn over tid, mens eldre, eldregenerasjons rigger enten blir skrapet eller flyttet til britisk sektor, skriver han.Ratene for de halvt nedsenkbare «harsh environment»-riggene har steget fra rundt 170.000 dollar dagen i mars i fjor til rundt 290.000 dollar basert på de siste kontraktene som ble inngått rett før jul.Shinn tror denne trenden vil fortsette i år.- Med det potensielle underskuddet av høyspesifikasjons sjettegenerasjonsrigger i Norge, vil ratene for dette segmentet øke raskere enn i de andre, muligens over 300.000 dollar pr dag innen utgangen av året.Riggverdsettelsesverktøyet til Bassøe Offshore verdsetter de mest avanserte av disse riggene til over 500 millioner dollar.