<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Knalltall i Flåm

Turistnæringen i Aurland kommune fortsetter å gni seg i hendene etter nok et år hvor gamle rekorder ble gjort til skamme.

Publisert 3. mars 2018 kl. 13.23
Oppdatert 3. mars 2018 klokken 13.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 333 ord

(Finansavisen): Pilene peker oppover på alle områder i turistbygda Flåm på Vestlandet. Én million billetter ble løst på Flåmsbana, antall cruisegjester økte, salg av sightseeingturer på fjordene steg, det ble omsatt flere romdøgn enn før og spisestedene og bygdas museum opplevde god vekst.- Det er synergiene i Flåm-klynga som gjør at alle selskapene har vekst, sier adm. direktør Solrun Hjelleflat i Aurland Ressursutvikling (ARU), til Finansavisen.Halv milliard kronerSelskapet er på toppen av en konsernstruktur og kontrollerer dermed mye av utviklingen av reiselivsnæringen i Flåm. I fjor økte inntektene i selskapet fra 380 millioner til 425 millioner kroner.- Målet er å passere en halv milliard kroner i omsetning i 2018. Det tror vi er mulig, sier Hjelleflat til avisen.Selskapet er eid av SIVA, Aurland kommune og den lokale sparebanken. De mottar et utbytte på 20 millioner kroner i år, opp fra 14,7 millioner året før.Men også transportselskapene NSB og Fjord1 har eierinteresser i Flåm.Flåmsbana, som kanskje er bygdas mest kjente attraksjon, eies med en halvpart hver av NSB og ARU, ifølge Finansavisen. Selskapet The Fjords, som tilbyr sightseeingturer i Nærøyfjorden, Geirangerfjorden og Lysefjorden, er eid av Fjord1 og ARU.Himmelhøy lønnsomhet990.000 billetter ble løst på Flåmsbana i 2017, noe som er 64.000 flere enn året før, ifølge avisen. I fjor steg driftsmarginen for Flåmsbana fra 46 prosent i 2016 til 57 prosent. Selskapet økte billettprisene litt og omsetningen endte på 203 millioner kroner, en salgsvekst på 18 prosent.Av de 203 millionene man solgte billetter for, satt man igjen med et driftsresultat på 116 millioner kroner. De to eierne deler et utbytte på i overkant av 87 millioner kroner, nesten 28 millioner kroner mer enn året før.Dermed drypper det 43,8 millioner kroner utbyttekroner inn på kontoen til Aurland Ressursutvikling, skriver Finansavisen.Fra i år øker også bidragene fra The Fjords ettersom selskapet har økt kapasiteten og omsetningen med et nytt fartøy. 12,2 millioner kroner kan ARU notere fra The Fjords, noe som er nesten tre ganger så mye som året før og en driftsmargin på 17 prosent.