<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ocean Rig tar flere strategiske grep

Skiller ut sine to halvt nedsenkbare «harsh environment»-rigger i et eget selskap og inngår strategisk avtale med oljegigant på norsk sokkel. 

Publisert 28. mai 2018
Oppdatert 28. mai 2018
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 614 ord
Ocean Rig - Bilde fra selskapets hjemmeside www.ocean-rig.com

Riggselskapet Ocean Rig, som i fjor sommer gikk igjennom en omfattende finansiell restrukturering, hyret i januar inn investeringsbanken Credit Suisse for å undersøke strategiske muligheter, ifølge Bloomberg som viste til kilder med nær kjennskap til saken.Kildene fortalte at det var store aksjonærer, inkludert Elliot Management, som hadde satt press på selskapet for å undersøke mulighetene for et potensielt salg.Riggselskapet som er registrert på Cayman Islands har en flåte på totalt 13 rigger, derav to er under bygging. Majoriteten av flåten, det vil si 11 av 13 er ultra dypvannsboreskip, mens de to siste er de halvt nedsenkbare «harsh environment»-riggene, «Leiv Eriksson» og «Eirik Raude».Vil selge aksjerNå fremkommer det at selskapet ønsker å skille ut eierskapet til de to «harsh environment»-riggene i et eget selskap.Ifølge en melding mandag vil Ocean Rig tilby aksjer i sitt heleide datterselskap Valiant Offshore.Valiant vil, når aksjesalget er fullført, overta «Leiv Eriksson» og «Eirik Raude» i bytte mot 24 millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på rundt 57,8 prosent, i selskapet, samt et kontantbeløp på 110 millioner dollar, tilsvarende 900 millioner kroner.Kontantbeløpet skal etter planen benyttes til å reaktivere «Eirik Raude» som for tiden ligger i kaldt opplag utenfor Athen, noe den har gjort siden 2016.Den resterende aksjeandelen på 17,5 millioner aksjer, tilsvarende 42,2 prosent av Valiant, skal selges i et tilbud rettet mot institusjonelle investorer, opplyses det.Nettoprovenyet fra aksjesalget skal brukes til oppkjøpet av «Leiv Eriksson», arbeidskapital og generelle selskapsformål.Planen er at «Leiv Eriksson» skal leveres til sitt Valiant Offshore med sine nåværende kontrakter i behold. Levering er planlagt til 90 dager etter at aksjesalget er fullført.Når det gjelder «Erik Raude» skal levering finne sted etter at reaktiveringen er fullført, noe som er ventet å finne sted mellom 12 og 15, men ikke senere enn 18, måneder etter at aksjesalget er i boks.Strategisk partnerskapIfølge en separat melding, har Ocean Rig inngått avtale et strategisk partnerskap, eller en såkalt Master Service Agreement, med oljeselskapet ConocoPhillips Skandinavia for en fast periode på tre år med opsjoner på ytterligere to.Som en del av avtalen har partene inngått en riggkontrakt for «Leiv Eriksson» på én fast brønn med varighet på om lag 90 dager, samt to opsjoner. Oppstart er i andre halvår 2019.- Vi er fornøyde med å annonsere et strategisk partnerskap med en betydelig spiller på norsk sokkel, og å sikre mer arbeid for «Leiv Eriksson», konstaterer konsernsjef Pankaj Khanna, som tok over sjefsstolen i riggselskapet etter George Economou, som fortsatt er styreleder, 1. januar.  Den 2001-bygde riggen jobber for tiden for oljeselskapet Lundin og, dersom alle opsjoner blir utøvd, vil den jobbe der frem til oppstart av kontrakten med ConocoPhillips i midten av 2019. Venter Brasil-comebackOcean Rig la 17.mai frem tall for første kvartal som viste et inntektsfall på 36 prosent fra året før til 194 millioner dollar, eller rundt 1,6 milliarder kroner.Driftsresultatet falt fra 180 millioner dollar til 75 millioner dollar, blant annet som følge av kostnader på 11,8 millioner dollar knyttet til verftsopphold for boreskipet «Ocecan Rig Mykonos» og den halvt nedsenkbare boreriggen «Leiv Eriksson».Ved utgangen av kvartalet var ordrereserven på 822 millioner dollar, tilsvarende 6,7 milliarder kroner.Ocean Rig-sjefen uttalte at han ser flere lovende muligheter fremover, og spesielt i Sør-Amerika.- Oljeprisen har nå toppet 75 dollar pr. fat for første gang siden 2014 og de fundamentale faktorene fortsetter å være i positivt territorium. Vi opplever fortsatt forbedring i antall forespørsler fra kundene våre. Spesielt Brasil ventes å gjøre et comeback med økende riggetterspørsel fra både Petrobras og internasjonale oljeselskaper som opererer i landet, sa Khanna.- Det er flere andre områder som også viser forbedring. Vi fortsetter å være forsiktig optimistiske når det gjelder oppsvinget i markedene for boring på dypt- og ultradypt vann på kort til medium sikt, fortsatte han.