<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Schieldrop: - Da ville oljemarkedet gått i spinn

Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror Opec og samarbeidslandene vil øke produksjonen med mer enn 0,5 millioner fat per dag.

Publisert 25. mai 2018 kl. 13.59
Oppdatert 25. mai 2018 klokken 14.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 409 ord
Brian Cliff Olguin

Oljeprisen fortsetter ned fredag etter spekulasjoner om økt oljeproduksjon fra Opec. Brent 1. posisjon er i skrivende stund ned rundt to prosent til 77,2 dollar per fat.DNO er mest ned blant oljeselskapene på Oslo Børs, med et fall på 5,2 prosent, Equinor daler 0,8 prosent, mens Aker BP derimot stiger 0,4 prosent.Oljeserviceindeksen er ned 1,5 prosent.En rekke medier - baser på ikke navngitte kilder - melder fredag at Saudi-Arabia og Russland vil diskutere en produksjonsøkning på 1 million fat per dag fra Opec og de ti andre landene som er del av den nåværende produksjonskuttavtalen under kartellets møte i Wien 22. juni, skriver TDN Direkt.I tillegg uttalte den saudiarabiske energiministeren Khalid al-Falih fredag at en gradvis økning i oljetilbudet i andre halvår av 2018 er sannsynlig.Schieldrops spådomOljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror ifølge nyhetsbyrået Opec og samarbeidslandene vil øke produksjonen med mer enn 0,5 millioner fat per dag.- De vil hvertfall øke produksjonen med en halv million fat. Jeg tror på mellom 0,5 og 1 millioner fat, men dette skal kalibreres mot effektene av sanksjoner mot Iran og den videre utviklingen i Venezuela, sier han til TDN Direkt.Han mener de seneste angivelige Opec-uttalelsene må tolkes, og at verdensøkonomien bør prise seg lykkelig over at Saudi-Arabia, Russland, De forente arabiske emirater, Kuwait og Irak aktivt kutter sin produksjon med overlegg og skaper et kunstig underskudd i markedet, slik at de har en reservebuffer.De fem landene kuttet sin produksjon 1,8 millioner fat per dag i mars.- Nå har de en buffer på 1,8 millioner fat som de kan putte tilbake i markedet. De putter dette tilbake i markedet fordi dette trengs, slik at oljeprisen ikke flyr rett opp til 100 dollar per fat. Med den siste utviklingen i Venezuela og Iran er det takk og lov at Opec har 1,8 millioner fat i reserve sammen med Russland, ellers ville oljemarkedet gått i spinn sier han til nyhetsbyrået.Vil stramme seg tilOm videre oljeprisutvikling, dersom Opec og de ti samarbeidslandene bestemmer seg for å øke produksjonen i juni, sier Schieldrop at markedet vil stramme seg til i 2020.- Over de siste tre ukene har de lange oljekontraktene steget i pris. Dette er en refleksjon på at markedet reagerer på at reservebufferen er borte, og spør seg om skiferoljen er nok til å dekke både konsumvekst og produksjonsfall. Det blir litt mer olje i markedet i andre halvår, men bufferen er borte og man får et skarpere marked i midten av 2020, sier han.