<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pengene renner ut fra familien Hansson

Et elendig tankmarked tømmer Herbjørn og Alexander Hanssons private sparebøsse. Men Hanssons har gjort kule i farmasiselskap.

Publisert 9. aug. 2018 kl. 15.08
Oppdatert 10. aug. 2018 klokken 10.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 399 ord

Skipsreder Herbjørn Hansson og sønnen Alexander Hanssons investeringsselskap High Seas AS fikk et stort underskudd for regnskapsåret 2017.Resultatet ble minus 222 millioner kroner, mot minus 146 millioner kroner året før.Dermed har far og sønn sett 368 millioner kroner fordufte i løpet av to år. Årsaken til de store tapene er nedskrivinger av aksjene i tankrederiet Nordic American Tankers (NAT) og supplyselskapet Nordic American Offshore (NAO).Ifølge regnskapet måtte Hansson-familien skrive ned NAT og NAO-verdier for 214 millioner kroner i 2016, og ytterligere 179 millioner kroner i fjor.Per 2017 hadde skipsrederen fra Hjelmeland 215,0 millioner kroner i markedsbaserte aksjer, mot 397,6 millioner året før. KurskollapsDet er ikke så rart at High Seas har måtte foreta store nedskrivninger av NAT og NAO-aksjene. Fra starten av 2016 og til slutten av 2017 har aksjene falt henholdsvis 80 og 74 prosent på New York-børsen. I tillegg svekket dollaren seg med 5,3 prosent i perioden.«Hva angår Nordic American Offshore Limited har High Seas cirka 13,5 prosent av aksjene. High Seas har også andre aktiva poster hvor det foreligger reserver. Vi er vant med at verdiene går opp og ned», skriver investeringsselskapet i årsberetningen.Egenkapital: 27 millionerPå slutten av 2015 var den bokførte egenkapitalen i investeringsselskapet på 429 millioner kroner. To år senere er egen­kapitalen krympet til i overkant av 27 millioner kroner.Gjelden har i samme periode vokst fra 130 til 199 millioner kroner. «Verdiene i selskapet vil variere betydelig med aksjekurser», står det i årsberetningen.Med gjeldsgraden selskapet opererer med blir utslagene enorme.Tjener stort på farmasiselskapHigh Seas AS har betydlige investeringer i farmasiselskapet Photocure, i tillegg til Nordic American-selskapene.Farmasiselskapet har gjort det særdeles godt på børs i år, og aksjen steg over 16 prosent på børs onsdag. Hanssons eier 10,3 prosent av selskapet, og eierposten er opp 62 prosent for året, tilsvarende 36,6 millioner kroner.Basert på dagens kurser er Photocure-beholdningen verdt 97 millioner kroner.UtbyttekongenHanssons filosofi har helt siden 1997 vært å finansiere tankskipene med egenkapital i det amerikanske markedet, og aksjonærene skulle belønnes med utbytter i hvert kvartal, uansett resultat. I slutten av juli i år ble det annonsert at Nordic American Tankers betaler utbytte for 84. kvartal på rad.Det sterke kursfallet de seneste årene tyder riktignok på at investorene ikke bare ser på utbyttene, men også på markedsrisikoen – som både er stor i tank og offshore.Hanssons får utbetalt 357.000 dollar i utbytte fra Nordic American-selskapene for de første to kvartalene av 2018.Les også: Herbjørn har solgt unna for 650 mill.