<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksen jakter oppkjøpskjøpsmuligheter

Venter at 2019 blir ruglete.

    Publisert 14. des. 2018 kl. 21.51
    Oppdatert 15. des. 2018 klokken 22.02
    Lesetid: 5 minutter
    Artikkellengde er 1054 ord

    – Vi forsøker å spre investeringene våre, men ser hele tiden på muligheter for gode kjøp i shipping og offshore. Der kan det dukke opp ting nå. Og vi er i en situasjon der vi sitter på en solid cashbeholdning og kan handle raskt, sier John Fredriksen.Etter hva Finansavisen forstår, sitter toppselskapene i Fredriksen-gruppen med en kontantbeholdning på cirka 4 milliarder dollar, vel 30 milliarder kroner.Fredag var reder- og offshoregründeren travelt opptatt med å ønske forretningsforbindelser, venner og ledende ansatte velkommen til årets julelunsj på Theatercafeen i Oslo.Han hadde litt å feire; i går skrev Finansavisen at verdiendringer og utbytter fra de største børsnoterte selskapene gruppen har investert i beløp seg til nær 7 milliarder kroner i fjor.Midt på dagen var det trengsel utenfor restaurantens inngangsparti. Et stort antall mørke frakker, nypussede sko og überkledde shipping- og finansfolk hadde trosset kulden for å delta på Fredriksens julelunsj. En og annen minkpels ble strøket medhårs av menn i silkeskjerf på vei inn i lokalet.Fredriksens tvillingdøtre Cecilie og Kathrine Astrup Fredriksen ble kjørt til inngangsdøren i hver sin bil og gikk inn via hotellinngangen. Som et motsvar til tettsittende luer og knepte frakker, sto de alene om å løfte nivået på gjestenes antrekk.Merker børsfallet– Er du fornøyd med året?– Jeg var godt fornøyd inntil det siste børsfallet. Børsene har falt ganske kraftig, noe vi naturligvis merker.Fredriksen mener det ser bedre ut for tiden fremover:– Men neste år blir det nok ruglete på grunn av den politiske situasjonen i verden med fare for en eskalerende handelskrig. Dette gir ringvirkninger for skipsfarten og kan også påvirke olje og offshore.I offshore er det dessuten et tilleggsproblem. Overkapasiteten som har bygd seg opp både i rigg og offshore service gjør at det tar lengre tid enn mange trodde å få ratene opp på et nivå som gjør at rederiene kan begynne å tjene penger igjen.– Du har ansatt nye medarbeidere som skal bruke tid på langsiktige, strategiske investeringer i selskaper der gruppen har en sterk grad av innflytelse og styring?– Vi forsøker å spre oss litt, men på en måte som gjør at vi ikke bare blir en passiv investor i fond eller enkeltaksjer. Vi er åpne for å ta nye posisjoner i selskaper der vi kan være med på å påvirke utviklingen og ha en avgjørende innflytelse.Ingen garantier– Vi skal ikke legge alle eggene i shipping og offshore, der det jo har vært veldig dårlig i noen år inntil det snudde litt opp igjen, sier Fredriksen.– Samtidig ser vi oss selvsagt hele tiden om etter hva som dukker opp i shipping og offshore. Når noen får problemer, kan vi reagere raskt. Og shipping og offshore er jo bransjer vi kan, sier han..Offshoremegler Pål F. Nordgreen i Arctic Offshore International kan ikke gi Fredriksen noe løfte om rask oppgang i rigg og offshore service:– Vi må nok se frem til 2020/2021, det er hva folk tror nå. Men ingen kan garantere det. Bildet kompliseres av oljepris og usikkerhet om handelsrestriksjoner, sier Nordgreen.For egen del er han imidlertid godt fornøyd med utviklingen i år:– Vi har gjort det veldig bra, ikke minst innenfor kjøp og salg av rigger, der vi sikret oss flinke folk som tidligere jobbet i Pareto-systemet og kapret mange dealer.Produkttank for MohnFra Bergen kom Trond Mohn, som så frem til en trivelig ettermiddag på Theatercafeen:– Dette blir veldig trivelig.Om året som snart svinner sier han:– Jeg er alltid fornøyd og takknemlig. Det er mye å glede seg over– Hva tror du mest på for neste år?– Jeg har kjøpt tre produkttankskip, sier Mohn, som bekrefter at det er han står bak anskaffelsen av de 2010-bygde «Gan Tribute» og «Gan Triumph» av typen MR (medium range) på 51.600 dødvekttonn. Finansavisen omtalte denne handelen 30. november, men kjøperen var da ukjent.I fjor sikret Mohn seg en 47.000-tonner av samme type. Den seiler i dag under navnet «JO Kari» og har norsk flagg. Den kommersielle driften av Mohns spesialtankskip ivaretas av JO Shipping, et selskap Mohn eier sammen med skipsreder Johan Odvar Odfjell i Bergen.– Blir det enda flere skip neste år?– Nei, nå holder det. Men produkttank blir bra, sier Mohn.Lavere vekstThorstein Selvik i ACE Capital satset på å få med seg både julelunsjen hos Fredriksen i Oslo og fredagskveldens tradisjonelle julemøte i Bergens Rederiforening.– Jeg har booket meg inn på et sent ettermiddagsfly, så det bør gå greit, sier Selvik.Han er veldig usikker på utviklingen i 2019:– Handelsrestriksjoner og handelskrig gjør at veksten blir lavere enn den har vært. Jeg tror sentralbankene vil måtte senke rentebanen slik at den får en mer fordelaktig profil. Noe av problemet er jo at folk har mye gjeld, sier Selvik.Blant gjestene var også skipsmegler Tore Mæhle.– Det er ikke så mye jeg har å si bortsett fra at John Fredriksen har evigvarende god teft og fortsatt stort pågangsmot, sier han.Mæhle har fulgt Frontline-rederen som megler i en årrekke og har etter hva Finansavisen kjenner til tidligere vært med på å forhandle frem både nybyggings- og flere kjøp- og salgsavtaler for Fredriksen.Politikk og TwitterMeglertopp Knut Brundtland forventer at markedet vil normalisere seg i 2019 og at markedene vil være helt åpne igjen i løpet av noen måneder.Brundtland i ABG Sundal Collier skulle ikke på Fredriksens lunsj. Han hadde vært på lunsj med en annen profilert skipsreder, Herbjørn Hansson.Sammen kom de mette og svært fornøyde ut fra restauranten.– Ta bilde av den fine mannen her, lo Hansson og poserte velvillig sammen med Brundtland foran Finansavisens fotografer.Humøret var på topp til tross for både bitende kulde i Oslo sentrum fredag og et generelt kjølig miljø på børsene den seneste tiden.Oslo Børs sluttet på sitt høyeste nivå noensinne 25. september, men har siden falt vel 12 prosent, noe som har fått stor påvirkning på både selskaper, investorer og meglerhus, blant annet i form av at flere børsnoteringer er avlyst.– Det har vært et godt år helt frem til slutten av tredje og begynnelsen av fjerde kvartal, oppsummerer Brundtland og trekker frem politikk som en hovedårsak til det urolige børsklimaet.– Og ikke minst er det en twitrer fra Amerika som har skapt mye uro, sier han og viser til den amerikanske presidenten Donald Trump.– Det har vært vanskeligere å gjøre dealer, men vi får det til, fastslår Brundtland.– Hva er forventingene til 2019?– Det er at det blir bedre igjen og at vi kommer tilbake til normalen, sier Brundtland.