<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Så mye tjener riggtoppene

Både Borr Drilling og Seadrill belønnet lederne sine rikelig i fjor. De virkelig store pengene gikk imidlertid til rådgivere. 

Publisert 1. mai 2019 kl. 18.13
Oppdatert 1. mai 2019 klokken 18.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 429 ord
Tor Olav Trøim og John Fredriksen. Foto: Finansavisen

Styret og ledelsen i riggselskapet Borr Drilling fikk i 2018 en samlet godtgjørelse på 8,3 millioner dollar, tilsvarende 72,2 millioner kroner.Det kommer frem i selskapets ferske årsrapport.Selskapet ledes av de to tidligere Seadrill-toppene Svend Anton Maier og Rune Magnus Lundetræ, mens styret i 2018 besto av styreleder Tor Olav Trøim, Fredrik Halvorsen, Jan Rask, og Patrick Schorn.    På nyåret har også Georgina Sousa og Kate Blankenship tatt plass ved styrebordet. Begge har tidligere vært styremedlemmer i Seadrill.Det spesifiseres ikke hvor mye hver enkelt fikk, men pr. hode blir det drøyt 12 millioner kroner, gitt at det kun er Maier og Lundetræ som utgjør ledelsen.En slik fordeling er riktignok urealistisk, da styrehonorarer vanligvis er en brøkdel av lederlønninger.Fredriksens medarbeidereSer man på Seadrill, der de fire førstnevnte tidligere har lagt ned en betydelig innsats, er den firemannstore ledelsen kompensert med totalt 5,9 millioner dollar, tilsvarende 51 millioner kroner.I tillegg har det nåværende styret på totalt syv stykker, som er anført av John Fredriksen og ble utnevnt etter fullført restrukturering 2. juli, mottatt en kompensasjon på 0,4 millioner dollar. Enkelte var også medlem av styret som satt frem til 2. juli. Disse fikk én million dollar på deling.Det fremgår av årsrapporten publisert i mars.Styret og ledelse hos Seadrill lander dermed på en samlet godtgjørelse på 7,3 millioner dollar, eller om lag 63,5 millioner kroner, for 2018. Pr. person tilsvarer det 5,8 millioner kroner.I tillegg til utbetalt lønn, er toppene i begge selskaper tilgodesett med aksjebasert kompensasjon.Gode råd er dyreUnder ledelse av Anton Dibowitz gjenoppsto Seadrill fra Chapter 11 i fjor sommer etter en omfattende restrukturering.Mens Seadrill-ledelsen fikk godt betalt for det som har vært en særdeles krevende periode, var det selskapets finansielle- og juridiske rådgivere som virkelig kunne håve inn.Årsrapporten viser at det i 2017 og 2018 ble brukt totalt 266 millioner dollar på rådgivere. Det tilsvarer svimlende 2,3 milliarder kroner. Mesteparten av dette, 187 millioner dollar, ble brukt fra og med januar 2018 til selskapet kom ut av Chapter 11 i juli.Hegnar.no har tidligere omtalt hvordan det amerikanske advokatfirmaet Kirkland & Ellis, en av flere aktører som bisto Seadrill i restruktureringen, bare i løpet av februar i fjor fakturerte selskapet for nesten en million kroner pr. dag i kun flyreiser. Etter fullføringen av restruktureringen har finansdirektør i Seadrill, Mark Morris, besluttet å forlate selskapet. Det ble kjent i januar. Han vil stå i stillingen til utgangen av juni.På Oslo Børs verdsettes Borr Drilling til 12,9 milliarder kroner, mens Seadrill prises til 7,6 milliarder kroner. Fredriksens Northern Drilling, som tirsdag utøvde en opsjon for nok et boreskip, har en markedsverdi på 5,7 milliarder kroner.