<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsum anbefaler salg av «alt»

Fed redder ikke børsen, fastslår Øystein Børsum i Swedbank. Her er hva du skal eie nå.

    Publisert 16. juni 2019 kl. 08.07
    Oppdatert 16. juni 2019 klokken 08.20
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 517 ord

    (Finansavisen:) Det er bare dårlige nyheter, mener Øystein Børsum, sjefstrateg for kreditt i Swedbank: For folk, for økonomien, og for markedene.Han avviser at Federal Reserves antatte rentekutt vil redde dagen, slik aksjemarkedet håper.Rentemarkedet priser inn resesjon, med lange renter som stuper og forventninger om fire rentekutt fra den amerikanske sentralbanken bakt inn i den korte enden. Samtidig er aksjemarkedet fortsatt nær all-time high og kredittpåslagene lave.Pengene av bordetDet er rentemarkedet som har rett, tror Børsum, som i en rapport til kundene fredag anbefaler å gå til undervekt i aksjer og å ta ned eksponeringen mot kredittrisiko.- Vi anbefaler en betydelig undervekt, ikke bare en forsiktig undervekt, sier han.Tingen å eie nå er rentefond med lav kredittrisiko og lang løpetid, ifølge Swedbank.- Vi anbefaler å ta pengene av bordet. Risikoen for resesjon er altfor høy. Man får ikke betalt for det i kredittmarkedet, sier Børsum.«1.286 indikatorer tar ikke feil»Han viser til 1.286 økonomiske indikatorer som viser at veksten svekker seg, eller holder seg på svake nivåer.- Et stadig problem når vi skal vurdere økonomien er at det er så mye støy: Det kommer et dårlig tall, og så kommer det et bra tall, sier sjefstrategen.For markedet er det liten vits med en korrekt konklusjon om økonomien som kommer altfor sent.- Det vi gjør, er å se på et bredt sett av indikatorer, og å gruppere dem som går i takt. Hvis innkjøpssjefsindeksene i USA forverrer seg fra mars til mai og det kommer svake jobbtall, er det bare et blaff, eller er det noe mer? Vår indikator sier at det er noe mer, sier Børsum.Overdreven optimisme skyldes at mange fokuserer på USA, der det har gått bedre enn andre steder, mener han.- Folk tror det går bra i USA, men det går ikke så bra i USA. De tror at rentekutt vil redde markedene, men det vil de ikke.Fra både 2001 og 2007 gikk rentekutt i USA hånd i hånd med børsfall, selv om den første reaksjonen på kuttene i særlig 2001 var positiv.- Sånn tror jeg det blir denne gangen også. Fed kommer med rentekutt, kanskje neste uke, men mer sannsynlig i juli. Markedene vil sannsynligvis synes det er topp. Men etter hvert siger det inn at ønskedrømmen kan bli et mareritt, sier Børsum.Siste fra Norges Bank?- Gitt ditt syn: Hvor lenge kan Norges Bank heve renten?- De er ganske sikkert upåvirket i juni. Hvis økonomien fortsetter å forverre seg i det tempoet vi har sett siste halve året, blir den hevingen den siste, sier Børsum.- Vårt hussyn er at det kommer én heving til fra Norges Bank i desember, basert på at økonomien ikke svekker seg så mye. Men for investorene er risikoen altfor høy.Handelskrigen blir tungen på vektskålen. Det er ikke bare hans skyld, men blir det virkelig nedtur, vil den bli kalt for Trump-resesjonen, spår Børsum.Det er alltid vanskelig å time en resesjon, medgir Børsum.«Vår anbefaling er basert på å lytte til historien i markedene - sentralbankene vil redde oss - mens vår egen analyse indikerer at nedturen kommer uansett. Markedene vil garantert bli verre før de blir bedre», skriver Swedbank i rapporten fredag.