<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

BW Group solgte spreke DHT-aksjer

Shippingkonsernet har både kjøpt og solgt aksjer i DHT Holdings i år med tilnærmet perfekt timing. Dersom Pareto Securities treffer like bra, er det bare å sitte stille i båten fremover. 

Publisert 19. juni 2019 kl. 11.07
Oppdatert 19. juni 2019 klokken 12.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 445 ord

I starten av februar nådde aksjekursen til tankrederiet DHT Holdings sitt laveste nivå siden mai i fjor, til tross for at rederiets VLCC-er – Very Large Crude Carriers – oppnådde overraskende solide rater.  Selskapets største eier, shippingkonsernet BW Group, benyttet dermed anledningen til å øke eierandelen sin til 36,1 prosent gjennom kjøpet av snaut 2,4 millioner aksjer.Aksjene ble gjennom fire transaksjoner i det åpne markedet kjøpt til kurser mellom 3,70 og 4,27 dollar for en samlet kostpris på 9,77 millioner dollar, eller om lag 85,5 millioner kroner.Solgte for 100 mill. Timingen viste seg å være eksepsjonell.Fra februar til mai skjøt aksjekursen opp 50 prosent på børsen i USA til det høyeste nivået siden starten av 2016. Dermed øynet BW Group muligheten til å selge litt.Fordelt på fire transaksjoner, datert henholdsvis 15., 16., 17. og 20. mai, solgte gigantkonsernet vel 1,9 millioner aksjer for kurser mellom 5,88 og 6,15 dollar, viser dokumenter sendt inn til SEC.Totalt innkasserte salget 11,4 millioner dollar eller nær 100 millioner kroner.Gevinsten beregnes riktignok ikke ut i fra kursen som ble betalt for aksjene i februar, men tidspunktet for salget var likefullt upåklagelig. Heftige utbytterSelv om aksjen har falt noe tilbake de seneste ukene, er oppgangen fortsatt på solide 43 prosent hittil i år. BW Groups eier nå nær 49,7 millioner aksjer i DHT, tilsvarende en eierandel på 35 prosent.Basert på sluttkursen i New York tirsdag på 5,60 dollar, er disse verdt 278,1 millioner dollar eller drøyt 2,4 milliarder kroner. Pareto Securities har DHT som en av sine favoritter med et kursmål på 8 dollar. Dersom det slår til, vil verdien av aksjene BW Group eier, øke med ytterligere én milliard kroner.- Dette selskapet kan være så godt som gjeldfritt i løpet av et par år, så det er rom for heftige utbytter her dersom selskapet ønsker det, uttalte Pareto-analytiker Eirik Haavaldsen til Finansavisen i starten av juni. Rendyrket flåteSingapore-baserte BW Group kom inn på eiersiden i DHT Holdings gjennom salget av sine 11 VLCC-er, inkludert to nybygg, i mars 2017. Deler av oppgjøret ble gjort i aksjer, noe som innledningsvis ga en eierandel på 33,5 prosent.Da hadde John Fredriksens Frontline gjort flere forsøk på å kjøpe selskapet uten å lykkes.Den impliserte verdien på DHT-aksjene i transaksjonen var 5,37 dollar pr. stykk. DHT ledes av Svein Moxnes Harfjeld og Trygve P. Munthe, som rett etter årsskiftet flyttet til Singapore, etter å tidligere ha ledet rederiet fra kontorlokaler i Haakon VIIs Gate 1 i Oslo, et bygg som eies av skipsreder Arne Blystad. Enkelte funksjoner er fortsatt basert her.Flåten består av 27 VLCC-er, hvorav majoriteten opererer i spotmarkedet der ratene nå ligger tett oppunder 25.000 dollar pr. dag. Les også: To av Norges best betalte toppledere flytter til Singapore