<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjendisinvestor tjente 15 millioner - er misfornøyd

    Publisert 9. juni 2019 kl. 09.01
    Oppdatert 10. juni 2019 klokken 20.46
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 483 ord

    (Finansavisen): - Jeg er ikke fornøyd med kursutviklingen i aksjeporteføljen for 2018 isolert sett. Fjoråret ble påvirket av korreksjonen som kom i fjerde kvartal, og porteføljen fikk en trøkk. Jeg er riktignok fornøyd med den operasjonelle utviklingen i selskapene jeg har investert i, sier investor Harald Espedal.Ifølge investoren endte aksjeporteføljen ned 1 prosent i fjor. Til sammenligning var hovedindeksen ned 1,84 prosentpoeng.Etter at Espedal sluttet som toppsjef i Skagen Fondene i 2014 har han tjent rått i aksjemarkedet. I 2016 og 2017 endte avkastningen på henholdsvis 25 og 22 prosent.I fjor tjente investeringsselskapet Espedal & Co nesten 15 millioner kroner etter skatt. Siden 2014 har investoren tjent tilsammen 284 millioner kroner.- Har starten på 2019 vært god?- Utviklingen har vært god, sier han.Bred porteføljeInvestoren forteller at han har en investeringsportefølje bestående av 20 aksjer og åtte-ni egenkapitalbevis.Ved utgangen av fjoråret var forvaltningskapitalen på i overkant av 500 millioner kroner, hvorav nesten alt var finansiert med egenkapital. Investeringshorisonten er på tre til fem år, og han gjør få handler.- Jeg bytter gjerne ut ett til to selskaper hvert år, så det er ikke høy turnover i porteføljen. Hvis jeg synes kursen har gått litt vel raskt opp, så kan jeg selge litt og kjøpe tilbake hvis kursen faller, sier han.Espedals største posisjoner er Sandnes Sparebank, Bonheur, DNO, BW Offshore og Kid.- I fjor bidro oljerelaterte aksjer negativt sammen med Wilhelmsen og Olav Thon. Egenkapitalbevisene var en positiv bidragsyter sammen med Bonheur og Oslo Børs VPS Holding, sier han.Tror på lave renterEspedal er ikke så opptatt av om aksjemarkedet som helhet er dyrt eller billig. Han fokuserer heller på å finne gode enkeltaksjer og tror på fortsatt lave renter en stund til.- Nåværende oppgangsperiode har vært drevet av lave renter, og jeg tror den vil ende når lave renter forsvinner. Det som skjedde i fjerde kvartal betyr at vi trolig kommer til å fortsatt ha lave renter lenger, noe som vil hjelpe på verdsettelsen av selskaper med god inntjening og solid balanse. Jeg har ikke et veldig bestemt markedssyn, sier han og legger til:- Det jeg er opptatt av, er å finne aksjer som er lavt priset, med solid balanse og gode inntjeningsutsikter. Til nå har det vært ganske greit å sette sammen en portefølje bestående av nevnte egenskaper.Eiendom i StavangerSelv om aksjer er Espedals hovedprioritet, satser han også på eiendom i Stavanger. I fjor sommer uttalte han at eiendomsporteføljen etter egne beregninger var verdt 150 millioner kroner.- Vår strategi har vært å kjøpe to til tre eiendommer årlig konsentrert rundt sentrumskjernen av Stavanger. Den takten hadde vi også i 2018, sier han.I 2017 begynte investoren å forvalte andres penger gjennom selskapet Salt Value, som i stor grad investerer likt som Espedal & Co.I tillegg til forvaltning har han også bygget opp en karriere som styregrossist etter at han forlot Skagen Fondene. Han er blant annet styreleder i Sandnes Sparebank, Solstad Offshore og energiselskapet Lyse.