<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blytung Røkke-dag på børsen

Publisert 18. juli 2019 kl. 16.30
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.56
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 877 ord

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 861,89 torsdag, etter en nedgang på 0,68 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.566 millioner kroner. Wall Street har åpnet i rødt etter at jobless claims skuffet noe, mens den viktige Philly Fed-indeksen knallet til .Toneangivende Europa-børser så også rødt.Britisk FTSE 100 falt 0,5 prosent, tyske DAX 0,6 prosent og franske CAC 40 0,3 prosent.Lite å glede seg over?DNB Markets synes det er tydelig at markedene sliter  med å finne grunner til å være altfor optimistiske om dagen.Analytiker Ole André Kjennerud minner om at makrotallene er svært blandede. For eksempel ble tirsdagens positive overraskelser etterfulgt av svake tall onsdag.Samtidig gir Feds Beige Book, som publiseres to uker før hvert rentemøte, støtte til DNBs syn om at USAs økonomi fortsetter å vokse i et «moderat» tempo.- Alt i alt er det få tegn til at handelskrigen på dette tidspunktet har gitt betydelige effekter på amerikansk økonomi, men det er nok av anekdoter som hinter om at effektene kommer. I industrien er kostnadene stigende, men bedriftene er delte i sin rapportering om de klarer å flytte økte kostnader over på kundene eller ikke. For mange er usikkerheten om handelskrigen nok til at de tar ned investeringene, som vi til dels allerede ser spor av i makrotallene, fortsetter Kjennerud.Iran-blaff for oljenOljeprisen fikk seg et brått oppsving etter meldinger om at Iran skal ha tatt en utenlandsk oljetanker i arrest  i Hormuz-stredet.- Oljeprisreaksjonen torsdag viser igjen at konflikten i Midtøsten langt fra er løst, og at uroen kan blusse opp når som helst. Mens oljen fortsetter å flyte, vil prisene trolig stige bare midlertidig, sier UBS-analytiker Giovanni Staunovo til Reuters.Brent-oljen korrigerte fort tilbake, og er nå ned 1,5 prosent til 62,69 dollar fatet, som er godt under nivåene på rundt 65 dollar fatet ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er ned 1,6 prosent til 55,87 dollar fatet.Gårsdagens tall fra amerikanske energimyndigheter viste for øvrig et større lagertrekk enn ventet  i forrige uke.På Oslo Børs falt Equinor 1,4 prosent til 161,30 kroner, Aker BP 2,7 prosent til 246,30 kroner, mens DNO gikk tilbake 1,7 prosent til 14,11 kroner.Frontline falt 4,5 prosent til 66,35 kroner.Aker-smell for RøkkeBlant dagens aller største tapere finner vi også en oljerelatert tungvekter, det vil si Aker som ble straffet med et kursfall på 6,0 prosent til 483 kroner på dagens sjette høyeste volum.Kvartalsrapporten  viste en halvering av resultatet, og ikke minst at verdien på Aker-selskapene falt nesten 20 prosent fra 1. kvartal - til 44,8 milliarder kroner i 2. kvartal.- Tallene var akkurat som ventet, men Upstream-artikkelen er trolig det som tynger aksjen i dag, sier analysesjef Frederik Lunde i Carnegie til TDN Direkt.Ifølge artikkelen Lunde viser til har utdelingen av FPSO-kontrakten for Aker Energys Greater Pecan-prosjekt i Ghana blitt utsatt med fire måneder.- Artikkelen i Upstream i dag må bero på en misforståelse. (...) Systemet i Ghana, som i andre olje- og gassregioner, er at myndighetene må godkjenne utbyggingsplanen før en kan ta en endelig investeringsbeslutning. Det er feil at det skulle vært inngått en FPSO-kontrakt på et tidligere stadium, sier konsernsjef Øyvind Eriksen til nyhetsbyrået.Kjell Inge Røkkes nærmest heleide TRG Holding, som eier 67 prosent av Aker, måtte dermed se sine aksjer falle med over 1,5 milliarder kroner i verdi torsdag. Aker Solutions trakk ned 5,3 prosent til 28,89 kroner dagen etter sine kvartalstall .Andre som utmerket seg negativt blant de mest omsatte var Norwegian og Nel. De to falt hhv. 4,6 prosent til 43,62 kroner og 6,1 prosent til 6,51 kroner.Vi tar også med Norsk Hydro på minus 2,2 prosent til 29,96 kroner, mens en av årets børsvinnere - Tomra - gikk tilbake 2,0 prosent til 271 kroner.Yara viste styrkePå den positive siden finner vi en annen av dagens tallfremleggere: PGS spratt opp 3,6 prosent til 11,82 kroner etter sine kvartalstall .Finansdirektør Gottfred Langseth tror selskapet vil klare å refinansiere i 2. halvår 2019 uten å hente egenkapital, men med en annen struktur enn i forrige forsøk.- Vi planlegger å refinansiere uten å hente egenkapital, og det tror vi at vi skal få til dersom markedet er stabilt, sier han til TDN Direkt.Blant andre positive tungvektere finner vi først og fremst Yara, som steg 1,7 prosent til 416,50 kroner på dagens nest høyeste volum.Vi tar også med Telenor på pluss 1,4 prosent til 177,45 kroner dagens fjerde høyeste volum. Både Yara og Telenor la frem tall tidligere denne uken, og Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen trakk i Finansavisen frem Yara som en potensiell utbyttemaskin. Sparebank 1 Markets-analytiker Petter Kongslie liker på sin side utbyttet i Telenor , og vurderer å ta sin hold-anbefaling opp til vurdering.Kriseaksje straffetI toppen av taperlisten finner vi Element, som trakk ned 10,7 prosent til 2,00 kroner. Aksjen har falt voldsomme 96 prosent de siste 12 månedene.Kriserammede Hiddn Solutions falt aller mest, det vil si 13,3 prosent til 19,5 øre etter å ha hentet 8,55 millioner kroner i en rettet emisjon  mot noen nåværende aksjonærer og én ny investor.Dette inkluderer også en konvertering av gjeld på 1,63 millioner kroner.Styreleder Øystein Tvenge, som også er midlertidig toppsjef etter at Carl Espen Wollebekk trakk seg , tegnet seg for 10.946.000 aksjer i emisjonen.Axxis Geo Solutions endte ned 9,8 prosent til 22,10 kroner, mens Incus Investor falt 8,5 prosent til 80,5 øre.Vinnerlisten toppes av Cxense, som la på seg 7,7 prosent til 5,60 kroner. Selskapet har kommet med flere gode nyheter denne uken.Merkur Market-noterte Lavo.tv steg 7,1 prosent til 7,5 øre, mens solparkselskapet Aega klatret 6,3 prosent til 1,51 kroner på Oslo Axess.