<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Øker sannsynligheten for en hard Brexit og mye ståhei

Mye tyder på at Boris Johnson kunngjøres som valgvinner tirsdag. Utfallet øker sannsynligheten for en hard Brexit og mye ståhei på veien dit, ifølge Jeanette Strøm Fjære.

Publisert 23. juli 2019 kl. 08.09
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 416 ord

Det var ikke de store bevegelsene i markedene i går, men aksjeindeksene i Europa og USA steg litt, og det samme gjør de asiatiske indeksene i morgentimene i dag. «I rentemarkedene avventer man rentemøtet i ECB på torsdag og i Fed og Bank of Japan neste uke, og bevegelsene har vært relativt små», skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets' morgenrapport. Den amerikanske tiårsrenten er ned ett basispunkt siden i går morges til 2,05 prosent, mens den tyske tiåringen falt to basispunkter til -0,35 prosent. Den italienske tiåringen er på sin side opp fem basispunkter til 1,65 prosent. I valutamarkedet styrket dollaren seg relativt bredt, mens norske kroner svekket seg. EURNOK og USDNOK handler i skrivende stund rundt 9,66 og 8,63, opp henholdsvis 0,5 prosent og 0,7 prosent siden i går morges, uten noen norske nøkkeltall eller andre klare drivere for bevegelsen, ifølge makroøkonomen. Det britiske pundet svekket seg litt mandag. Det kan ifølge Strøm Fjære henge sammen med dagens annonsering av hvem som tar over som leder for det konservative partiet etter Theresa May og som dermed også blir ny statsminister i Storbritannia. Venter Johnson-seierI dag er det ventet at Boris Johnson kunngjøres som vinner av valget i det konservative partiet. Det er ventet at Theresa May offisielt vil trekke seg som statsminister i morgen. Mellom 6. og 21. juli har alle medlemmene i partiet kunnet stemme over hvem de ønsker at skal overta partiet, Jeremy Hunt (den nåværende utenriksministeren) eller Boris Johnson. Meningsmålinger blant tilhengere av det konservative partiet peker ifølge Strøm Fjære mot en klar seier til Johnson. Flere regjeringsmedlemmer har imidlertid varslet at de vil trekke seg hvis Johnson tar over partiet. Den nåværende finansministeren, Philip Hammond, og justisministeren, David Gauke, er to av de som ikke ønsker å fortsette i regjeringen med Johnson som leder. «Grunnen til dette er nok blant annet Johnsons innstilling til å levere Brexit 31. oktober uansett; «do or die, come what may». Hunt har på sin side sagt at han også er forberedt på å forlate EU uten noen avtale 31. oktober, men at han er åpen for å utsette fristen noe videre om det er nødvendig for å få på plass en utmeldelsesavtale», skriver økonomen i DNB Markets. Ingen overraskelseStrøm Fjære mener det nok ikke vil komme som noen overraskelse på markedene om Johnson kunngjøres som valgvinner i dag.«Men, om noe, vil utfallet øke sannsynligheten for en hard Brexit og mye ståhei på veien dit, noe som alt annet likt vil være negativt for britisk økonomi og dermed heller ingen god nyhet for pundet».