<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

PGS-rally på rød børs

Stigende oljepriser «virker ikke».

Publisert 18. juli 2019 kl. 13.53
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.56
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 797 ord

Oslo Børs holder seg godt inne i negativt terreng torsdag ettermiddag.Hovedindeksen står i skrivende stund i 862,91, ned 0,56 prosent så langt i dagens handel.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 1.752 millioner kroner.Futureshandelen peker mot en svak nedgang på Wall Street fra åpning.Toneangivende Europa-børser utvikler seg blandet.Britisk FTSE 100 faller 0,2 prosent, tyske DAX 0,4 prosent, mens franske CAC 40 er opp 0,1 prosent.Lite å glede seg over?DNB Markets synes det er tydelig at markedene sliter med å finne grunner til å være altfor optimistiske om dagen.Analytiker Ole André Kjennerud minner om at makrotallene er svært blandede. For eksempel ble tirsdagens positive overraskelser etterfulgt av svake tall i går.Boligbyggingen i USA falt med 0,9 prosent i juni, som var andre måned på rad med fall.- Tallene er imidlertid svært volatile, men trenden har vært sideveis i godt over ett år. Også for eurosonen fikk vi svake tall for bygg og anlegg, skriver han.Samtidig ga Feds Beige Book, som publiseres to uker før hvert rentemøte, støttet til DNBs syn på USAs økonomi, som fortsetter å vokse i et «moderat» tempo.- Alt i alt er det få tegn til at handelskrigen på dette tidspunktet har gitt betydelige effekter på amerikansk økonomi, men det er nok av anekdoter som hinter om at effektene kommer. I industrien er kostnadene stigende, men bedriftene er delte i sin rapportering om de klarer å flytte økte kostnader over på kundene eller ikke. For mange er usikkerheten om handelskrigen nok til at de tar ned investeringene, som vi til dels allerede ser spor av i makrotallene, fortsetter Kjennerud.Oljeprisen stiger bråttOljeprisen har fått seg et brått oppsving etter meldinger om at Iran skal ha tatt en utenlandsk oljetanker i arrest i Hormuz-stredet.Brent-oljen stiger én prosent til 64,26 dollar fatet, som likevel er ned fra rundt 65 dollar fatet ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er opp 0,9 prosent til 57,26 dollar fatet.Gårsdagens tall fra amerikanske energimyndigheter viste for øvrig et større lagertrekk enn ventet  i forrige uke.På Oslo Børs faller Equinor 1,5 prosent til 161,20 kroner, Aker BP 1,7 prosent til 248,80 kroner, mens DNO går tilbake 0,6 prosent til 14,28 kroner.Aker-smell for RøkkeBlant dagens aller største tapere finner vi også en oljerelatert tungvekter.Aker straffes med et kursfall på 6,8 prosent til 479,20 kroner på dagens tredje høyeste volum.Kvartalsrapporten  viste en halvering av resultatet, og ikke minst at verdien på Aker-selskapene falt nesten 20 prosent fra 1. kvartal - til 44,8 milliarder kroner i 2. kvartal.- Tallene var akkurat som ventet, men Upstream-artikkelen er trolig det som tynger aksjen i dag, sier analysesjef Frederik Lunde i Carnegie til TDN Direkt.Ifølge artikkelen Lunde viser til har utdelingen av FPSO-kontrakten for Aker Energys Greater Pecan-prosjekt i Ghana blitt utsatt med fire måneder.- Artikkelen i Upstream i dag må bero på en misforståelse. (...) Systemet i Ghana, som i andre olje- og gassregioner, er at myndighetene må godkjenne utbyggingsplanen før en kan ta en endelig investeringsbeslutning. Det er feil at det skulle vært inngått en FPSO-kontrakt på et tidligere stadium, sier konsernsjef Øyvind Eriksen til nyhetsbyrået.Aker Solutions trekker ned 4,8 prosent til 29,06 kroner dagen etter sine kvartalstall .Andre som utmerker seg negativt blant de mest omsatte er Norwegian og Nel. De to faller hhv. 4,4 prosent til 43,70 kroner og 4,0 prosent til 6,66 kroner.Vi tar også med Norsk Hydro på minus 1,9 prosent til 30,04 kroner, mens en av årets børsraketter - Tomra - går tilbake 2,0 prosent til 271 kroner.PGS spretter oppPå den positive siden finner vi en annen av dagens tallfremleggere.PGS spretter opp 6,0 prosent til 12,09 kroner etter sine kvartalstall Finansdirektør Gottfred Langseth tror selskapet vil klare å refinansiere i 2. halvår 2019 uten å hente egenkapital, men med en annen struktur enn i forrige forsøk.- Vi planlegger å refinansiere uten å hente egenkapital, og det tror vi at vi skal få til dersom markedet er stabilt, sier han til TDN Direkt.Blant andre positive tungvektere finner vi først og fremst Yara, som stiger 1,4 prosent til 415,40 kroner på dagens nest høyeste volum.Vi tar også med Telenor på pluss 1,2 prosent til 177,10 kroner dagens fjerde høyeste volum. Både Yara og Telenor har lagt frem tall tidligere denne uken.Kriseaksje straffesI toppen av taperlisten finner vi Element, som trekker ned 15,2 prosent til 1,90 kroner.Nærmest følger kriserammede Hiddn Solutions, som har hentet 8,55 millioner kroner i en rettet emisjon mot noen nåværende aksjonærer og én ny investor.Dette inkluderer også en konvertering av gjeld på 1,63 millioner kroner.Styreleder Øystein Tvenge, som også er midlertidig toppsjef etter at Carl Espen Wollebekk trakk seg, tegnet seg for 10.946.000 aksjer i emisjonen.Bare én ytterligere aksje faller mer enn nevnte Aker - Incus Investor er ned 8,5 prosent til 80,5 øre.Vinnerlisten toppes av Cxense, som legger på seg 7,7 prosent til 5,60 kroner.Merkur Market-noterte Lavo.tv er den eneste øvrige aksjen som stiger mer enn nevnte PGS - 5,7 prosent til 7,4 øre.