<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økonomer venter dårlige tider - kutter i olje

DNB Markets’ makroøkonomer venter dårlige tider, noe som tvinger oljeanalytiker Helge André Martinsen til å kutte i oljepris­estimater og aksjeanalytiker Jon Masdal til å kutte i kursmålene.

    Publisert 24. aug. 2019 kl. 07.32
    Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.16
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 280 ord

    FINANSAVISEN: I DNB Markets halvårlige rapport «Økonomiske Utsikter» legger makroøkonomene til grunn at handelskrigen bare blir verre, høy sannsynlighet for en hard Brexit, og aksjestrategene tror dermed på et ruglete aksjemarked på kort sikt.De dystre utsiktene får også følger for meglerhusets oljeanalytiker, Helge André Martinsen. I torsdagens morgenrapport skriver han til sine kunder:«Oljemarkedet i andre halvår vil bli preget av en global økonomisk svekkelse, mer handelskrig mellom USA og Kina, produksjonsvekst utenfor OPEC og OPECs kamp for å balansere oljemarkedet. Vi forblir positive til balansen i oljemarkedet i andre halvår, der vi venter et undertilbud til tross for svakhet i etterspørselen og produksjonsvekst utenfor OPEC», skriver han.Lavere oljeprisbaneLikevel, den svakere veksten i verdensøkonomien gjør at han nå tror undertilbudet i andre halvår kun blir marginal sammenlignet med det han estimerte tidligere.  Nå venter han 200.000 fat om dagen i undertilbud. Før ventet han 600.000 fat. Analytikeren kutter oljeprisestimatet for i år fra 73 til 66 dollar fatet, for neste år fra 75 til 64 dollar fatet og 2021-estimatet fra 76 til 68 dollar fatet. Kuttene skyldes i hovedsak svakere vekst i verdens oljeetterspørsel, der DNB nå venter en vekst på kun 800.000 fat i år sammenlignet med i 2018. Han understreker at det er betydelig risiko både på oppsiden og nedsiden i oljeprisene gitt allerede nevnte faktorer, samt økte geopolitiske spenninger i Midtøsten. Beholder anbefalingOljeaksjene på Oslo Børs har falt kraftig siden april, noe som gjør at de aller fleste analytikerne nå ser stor oppside i aksjekursene.Ergo beholder meglerhusets oljeaksjeanalytiker Jon Masdal kjøpsanbefalingene på Equinor, Aker BP og DNO. Men kursmålet i Equinor kuttes fra 206 til 192 kroner.Aker BP-kursmålet nedjusteres fra 320 til 292 kroner og DNO tas ned fra 21,5 til 18 kroner.