<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Olje-jackpot i Guyana

Til tross for en tung periode i oljemarkedet, var det full oljefest på børsen i London mandag etter nytt storfunn i Sør-Amerika.

Publisert 12. aug. 2019 kl. 21.19
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.30
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 603 ord

ExxonMobil har gjort det ene kjempefunnet etter det andre i Stabroek-blokken utenfor kysten av den tidligere nederlandske og britiske kolonien Guyana, nordøst i Sør-Amerika. Samlet ressursestimat er nå oppe i mer enn 6 milliarder fat oljeekvivalenter etter 13 (!) oljefunn på rad.  Det var derfor knyttet stor spenning til Tullow Oils letebrønn «Jethro-1» i naboblokken Orinduik.På vegne av partnerskapet, der Tullow er operatør med en eierandel på 60 prosent, startet Stena-boreskipet «Stena Forth» boringen 4. juli.Det ble fulltreff på første forsøk, kunne selskapet opplyse mandag morgen.- Utmerket startBrønnen ble boret til en dybde på 4.400 meter på 1.350 meters havdyp og påtraff 55 meter med høykvalitets oljeførende sandstenreservoar.Resultatene skal nå evalueres for å avgjøre ytterligere avgrensningsaktivitet. Ressursestimatet før boringen var på 250 millioner fat, ifølge Upstream. Dette er nå løftet ytterligere.«Stena Forth» drar rett videre til nok en brønn – «Joe-1» – i umiddelbar nærhet. Boringen har planlagt oppstart senere i august. Tullow skal i tillegg være med boringen av ytterligere én letebrønn i området «Carapa-1» i Kanuku-blokken der Repsol er operatør. Den oppjekkbare riggen «Valaris JU-144» starter oppdraget i september.-Det var en utmerket start på borekampanjen vår i den svært produktive oljeprovinsen Guyana. Vi ser frem til å bore både Joe- og Carapa-prospektene i vår borekampanje for 2019, og det betydelige etterfølgende letepotensialet i Orinduik- og Kanuku-lisensene, sier Tullow-sjef Paul Mcdade i en kommentar.RevolusjonerendeTullows partnere på blokken er Total og Qatar Petroleum, som nylig kjøpte 40 prosent av Totals 25 prosents andel, samt Eco Atlantic Oil & Gas med en andel på 15 prosent.For sistnevnte selskap var det ekstra mye på spill. Jubelen sto derfor i taket da resultatet var klart.-Vi er henrykt over å rapportere om dette eksepsjonelt spennende funnet. Dette er et revolusjonerende øyeblikk for Eco. Det har vært en lang reise med hardt arbeid for teamet vårt, og dagens annonsering føler vi rettferdiggjør reisen vår, sier konsernsjef og medgründer av Eco Atlantic, Gil Holzman.-Jeg har alltid trodd at Eco ville skape eksepsjonelle verdier for aksjonærene våre og folket i Guyana, og jeg er så stolt over at vi har gjort dette spennende funnet, tilføyer han.AksjedoblingOljefunnet fikk aksjonærene til å ta bølgen i London mandag.Mens Tullow Oil var opp drøyt 17 prosent rett etter åpning, betydde nyheten at Eco mer enn doblet seg i løpet av kort tid.Rett før 12 norsk tid var aksjen opp hele 105 prosent til 139 pence, og suste dermed forbi Pareto Securities’ kursmål på 120 pence. Ved børsslutt falt aksjen noe tilbake og endte opp 68 prosent for dagen. Tullow fortsatte opp og sluttet etter en opptur på 20 prosent. - Dette er en spennende periode for selskapet, skrev Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen i en oppdatering i juli, der han gjentok sin kjøpsanbefaling.- Ledelsen har levert på forretningsplanen ved å finansiere «high impact»-letebrønner utenfor Guyana, og vi må nå vente på brønnresultatene. Vi trekker frem den relative høye sannsynligheten for suksess på Jethro, som ligger i et av de mest spennende petroleumsområdene internasjonalt, skrev han.Meglerhuset, som bisto med en emisjon i vår, har tidligere åpnet for at aksjen kan mangedobles.Lundin-investeringEt annet selskap som tjener på letesuksessen i Guyana er det kanadiske oljeselskapet Africa Oil Corp, der den svenske Lundin-familien er storeier, gjennom sin eierandel på nær 19 prosent i Eco Atlantic.-Dette funnet er en ytterligere bekreftelse på vår leteporteføljestrategi. For en begrenset finansiell forpliktelse, har vi fått eksponering mot noen av de heteste leteområdene i verden, kommenterer konsernsjef Keith Hill i Africa Oil.Selskapet er også eksponert mot Blokk 11B/12B utenfor kysten av Sør-Afrika der operatør Total gjorde et storfunn med Odfjell Drillings halvt nedsenkbare borerigg «Deepsea Stavanger» i vinter.Africa Oil Corp endte opp 3,6 prosent på børsen i Stockholm.