<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spetalen vil bygge 2.000 kvadratmeter på Bygdøy

Investor Øystein Stray Spetalens enorme privatbolig i Bygdøynesveien på Bygdøy er mer eller mindre ferdig, men han har flere storstilte byggeplaner i samme område.

Publisert 21:03 13. des. 2019
Oppdatert 21:11 15. des. 2019
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 552 ord
SJØNÆRT: På tomtene til venstre for Sjøfartsmuseet skal investor Øystein Stray Spetalen etter planen bygge en firemannsbolig og pusse opp tre eksisterende, verneverdige villaer.  Foto: Iván Kverme

Ni enheter på til sammen 2.000 kvadratmeter er hva Øystein Stray Spetalen har søkt til Oslo kommune om å få bygge i Bygdøynesveien 33 til 35. På tomtene står det allerede tre verneverdige villaer, som Spetalen ønsker å endre eller flytte. I tillegg har han planer om å bygge en ny firemannsbolig med underjordisk garasje.

Etter det Finansavisen erfarer ønsker han også å sette opp seks rekkehus, men det ligger lenger frem i tid og er foreløpig ikke søkt om.

Spetalen har fått grønt lys fra kommunen til å sette opp firemannsboligen, men venter nå på at kommunen skal svare på planene som gjelder to av de tre verneverdige bygningene.

ROMSLIG BYGGEBUDSJETT: Øystein Stray Spetalen. Foto: Michael Groth

Vil bygge om

Allerede i 2004 kjøpte investoren tomten av Norsk Sjøfartsmuseum. Den gang betalte han 54 millioner kroner. Åtte år senere, i 2012, ba han om innspill på byggeplanene gjennom en annonse i Aftenposten. Og i 2017 fikk han endelig støtte for utbyggingen, da et enstemmig bystyre vedtok å omregulere store deler av den 18 mål store eiendommen til boligformål.

I fjor vår sendte Spetalen inn de endelige byggesøknadene til Oslo kommune, og senere samme høst fikk han rammetillatelse til å starte byggingen av firemannsboligen.

Når det gjelder de verneverdige villaene, har saksgangen imidlertid stoppet opp. I forrige måned ble det sendt inn nye tegninger av både huset som går under navnet Villa Kandy og den tidligere gartnerboligen, etter innspill fra Byantikvaren.

I utgangspunktet ønsket Spetalen en bruksendring av Villa Kandy, fra to til tre boenheter. Dessuten ønsket han et garasjeanlegg i kjelleren. Den tidligere gartnerboligen skulle flyttes 10 meter nærmere villaen.

KJENDISARKITEKT: Spetalens boligprosjekt i Bygdøynesveien 33 er tegnet av Niels Torp. Illustrasjon: Niels Torp Arkitekter

Kostbart prosjekt

Byantikvaren var imidlertid ikke helt enig i disse planene, og frarådet garasjeanlegget under den verneverdige villaen samt flytting og ny plassering av gartnerboligen.

«Tiltakene er i strid med bestemmelsene i den nylig vedtatte reguleringsplanen både når det gjelder plassering og fremgangsmåte for flytting av eksisterende bygg, og frarådes derfor sterkt», heter det blant annet i uttalelsen fra Byantikvaren.

Det tredje verneverdige huset, med adresse Bygdøynesveien 35, heter Villa Solstad. Her skal tre uthus rives for å gi plass til den nye firemannsboligen.

I 2017, et år før de siste byggesøknadene var sendt inn, anslo Finansavisen at prosjektet kom til å koste 350 millioner kroner. Om Spetalen skal selge boligene når de en gang i fremtiden er ferdigbygget eller om han skal beholde dem for å leie ut er uvisst.

Underjordisk tennisbane

Men investoren eier mer på halvøya like utenfor Oslo sentrum. I 2003 kjøpte han Bygdøynesveien 25 av Tharald Brøvig og hans Ladegaardsøens Strandtomt for 36 millioner kroner. På denne eiendommen har han fått bygget et hus på over 1.000 kvadratmeter, som i likhet med prosjektet på naboeiendommen er tegnet av kjendisarkitekt Niels Torp.

Boligen er snart ferdig, men i slutten av november søkte Torps kontor om utsettelse av ferdigattest – blant annet på grunn av forsinkede gulvtepper til soverommene og to forsinkede badstuer. Samtidig ble det søkt om utvidet midlertidig brukstillatelse av en underjordisk tennishall.

Kommunen svarte med å be om en redegjørelse for endringer gjort på nedkjøringen til parkeringskjelleren. 

Boligen inneholder, i tillegg til den underjordiske ballbanen som tilfredsstiller internasjonale tenniskonkurransemål, et stort underjordisk parkeringsanlegg og et 15 meter langt utendørsbasseng.

Spetalen ønsker ikke å kommentere saken overfor Finansavisen.