<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bjelland vil ha 90 millioner - kjøpere vurderer riving

Christian Bjelland forsøker å selge sin villa på Ris i Oslo. Men prislappen er skyhøye 90 millioner kroner.

Publisert 21:15 23. jan. 2020
Oppdatert 08:52 25. jan. 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 566 ord
DYR TOMT: Christian Bjelland vil ha 90 millioner for eiendommen han kjøpte for 15 millioner. Stor tomt gjør at utbyggere regner på om de kan kjøpe for å rive. Foto: Michael Groth

«Hadde jeg vært så dum som deg, hadde jeg saksøkt mine egne foreldre». Den oppfordringen fikk Christian Bjelland av selveste Kjell Inge Røkke da Bjelland var styreformann i Kværner, og Røkke forsøkte å overta selskapet.

Det skal sies at Kværner-sjef Kjell Almskog fikk en tilsvarende kraftsalve: «Helvetes inkompetente idiot! Hvordan går det an å være så dum?».

Nå er den «dumme» Bjelland i ferd med å hente ut en skattefri gevinst på 75 millioner kroner etter forsakelsen å ha bodd på en av Oslos bedre adresser i 23 år.

SMART: Christian Bjelland kan ha tjent 75 millioner kroner på å bo 23 år på Ris i Oslo. Foto: Finansavisen

Kjøpte for 15 millioner

For Bjelland saksøkte ikke sine foreldre. I stedet fortsatte han å bo i huset han nettopp hadde kjøpt i Rugdeveien 8 på Ris i Oslo, bygget i 1936. 

I 1997 betalte nemlig Bjelland 15 millioner kroner for villaen som ligger kun et lite steinkast vest for Rikshospitalet.

Prislappen var 15 millioner. Etter å ha bebodd huset i 23 år vil han nå selge. Da er prislappen skyhøye 90 millioner kroner. Det er ihvertfall det nivået DNB-megler Christine Røthe forsøker å få når hun forhører seg i markedet.

PÅ SELGERN: Christine Røthe har lagt listen høyt. Foto: Finansavisen

Hennes beste argumenter er selvfølgelig adressen på Ris samt en stor tomt på pene 4,4 mål. Selve huset er også stort - 900 kvadratmeter. Til tross for skyhøy pris fremstår standarden på boligen som forholdsvis sliten og gammeldags. 

Etter så mange år vil en kjøper dermed måtte pusse opp hele eiendommen. Med så mange kvadratmeter vil det koste titalls millioner.

Rive og bygge ti hus?

Men det er flere potensielle kjøpere. Det blir nemlig færre og færre store tomter igjen i Oslo, og Finansavisen er kjent med at utbyggere regner på eiendommen. Da må man få lov til å rive, og da må man få lov til å fylle igjen eller på annen måte løse salamanderdammen som i dag ligger strategisk plassert på tomten.

Den skyhøye prisen gjør imidlertid at det ikke lett lar seg regne hjem. Får man bygge ti hus, har man en tomtebelastning på 9 millioner. Da passerer man fort 20 millioner hvis man skal bygge 300 kvadratmeter. Kanskje lar det seg gjøre å få nærmere 25 millioner for en ny villa.

Bjelland er i dag adm. direktør og fjerde generasjons eier av Chr. Bjelland & Co samt styremedlem i Fritt Ord og Snøhetta. Han har tidligere vært styremedlem i DNB og Oslo Børs.

Hverken Christian Bjelland selv eller DNB-megler Christine Røthe besvarte telefonhenvendelser fra Finansavisen i torsdag.

Honorar: 810.000

I prospektet omtales eiendommen som stor og klassisk familiebolig med 11 rom og seks soverom. Øvrige superlativer er utelatt utover at beliggenheten er attraktiv med kort vei til alt av interesse.

Bjelland kjøpte eiendommen av Pål Caspersen som i sin tur hadde kjøpt den av Erik Klaveness tidlig på 1990-tallet.

Hvis Røthe skulle lykkes med å finne kjøpere som vil betale så mye som Bjelland ønsker, er det ikke bare Bjelland som kan juble, men også megleren. 

Det er nemlig avtalt et meglerhonorar på 0,9 prosent, hvilket tilsvarer 810.000 kroner.