<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kutter i eiendomsskatten og øker avgiftene

Kommunene i Norge skal ta inn mindre i eiendomsskatt i år, men kompenserer med å øke de kommunale avgiftene. 

  Publisert 28. apr. 2020 kl. 14.06
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 214 ord
  – USOSIAL SKATT: Morten Andreas Meyer, leder i Huseiernes Landsforbund, om eiendomsskatt.  Foto: Huseiernes Landsforbund

  I en undersøkelse gjort av Huseiernes Landsforbund kommer det frem at kommunene har  budsjettert med å inn 7,6 milliarder kroner i eiendomsskatt i år. Det er 266 millioner kroner lavere enn det var i 2019. 

  –Det er bra at eiendomsskatten på folks hjem går ned på landsbasis. Eiendomsskatt er en usosial skatt som ikke tar hensyn til boligeiernes gjeld, inntekt eller betalingsevne, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

  Nytt av året er at den maksimale skattepromillen på eiendomsskatt er flyttet fra 7 til 5 promille. 

  Dyrere vann

  En ting Huseierne derimot ikke er fornøyde med er at de kommunale avgiftene for vann, avløp og renovasjon har gått opp. Ifølge undersøkelsen til Huseierne økte vannavgiftene med 6,6 prosent i snitt fra 2019 til 2020, mens avløps- og renovasjonsavgiften har økt med henholdsvis 5,8 prosent og 5,2 prosent. 

  Fra januar 2019 til januar 2020 økte konsumprisindeksen med 1,8 prosent i Norge. 

  –Vi stiller spørsmål ved en gebyrøkning som må karakteriseres som dramatisk. Vi frykter at gebyrøkningen blant annet er resultat av for lav effektivitet og brukerfokus, sier Meyer og legger til:

  – Men hvis den store økningen i vann- og avløpsgebyrene betyr at kommunene har begynt å ruste opp anleggene, er det positivt.