<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krangler med naboen for 30 millioner i året

Nye tall viser at naboer krangler så busta fyker. Coronakrisen kan føre til ytterligere spenninger.

Publisert 30. apr. 2020 kl. 13.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 301 ord
NABOKRANGEL: Mange kommer i krangel med naboen over trivielle saker. Foto: Dreamstime

I en fersk undersøkelse svarer en av tre i Norge at de har vært i konflikt med naboen. 

Tidligere beregninger fra Gjensidige viser at forsikringsbransjen hvert år betaler ut rundt 30 millioner kroner i rettshjelp knyttet til nabokrangling. I tillegg kommer de konfliktene som ikke blir rapportert til forsikringsselskapene.

– De sakene som meldes til oss, er der kunden har behov for hjelp til å dekke rettsutgifter. I snitt koster en nabotvist rundt 40 000 kroner, men enkelte saker kan bli mye dyrere, sier Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Økning under coronakrisen

Så fort saken går til retten begynner kostnadene å balle på seg. Eklo forteller at innboforsikringer generelt har en dekning på inntil 100 000 kroner til rettshjelp.

Gjensidige er spent på om coronasituasjonen vil føre til enda flere nabokrangler.

– Det er bra at folk er med på å stimulere handelen lokalt ved å handle på hagesentre og byggemarkeder. Vi er likevel spent på om økt aktivitet i og rundt hjemmene våre også vil føre til flere konflikter. 

Støy og tre-felling er mest betent

I en undersøkelse gjort for Gjensidige i 2018, svarer en av tre at de har vært i konflikt med naboen. En av ti har måtte ty til advokat for å løse konflikten, og ytterligere ti prosent har vurdert advokathjelp. I undersøkelsen svarer flest at det er støy som er årsak, etterfulgt av beplantning, vei og tomtegrenser.

– Et typisk eksempel er når nye naboer flytter inn, og ikke har samme oppfatning om trær og beplantning, eller ikke er klar over muntlige vei- og eiendomsrettigheter forrige eier hadde med naboene, sier Eklo og legger til:

– Å kappe ned trær mens naboen er borte er et annet eksempel. Vår erfaring er at det spesielt er i saker med trær, veirettigheter og uklare eiendomsgrenser, det oftest går så langt at advokater blir koblet inn i saken.