<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror nyboligmarkedet kommer tilbake i høst

Mange boligutviklere opplever nå lavt salg og utsatte salgs- og byggestarter, men det er langt fra svart. 

Publisert 14. mai 2020 kl. 19.49
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 906 ord
MERKER REDUSERT SALG: Roar Munkhaugen i Heimdal Bolig opplever at det først og fremst er boliger med overlevering langt frem i tid som kundene er avventende med å kjøpe. Han har plan om å legge 200 boliger ut for salg i Trondheims-regionen før ferien.  Foto: Brian Cliff Olguin

– Salget er ned 30–40 prosent i forhold til hva vi hadde budsjettert med i år. Vi merker corona veldig godt i det daglige liv med 60 prosent på hjemmekontor.  Heldigvis går det som normalt på alle byggeplasser, sier Roar Munkhaugen, adm. direktør i Heimdal Bolig i Trondheim. 

Det er først og fremst boliger med overlevering langt frem i tid som kundene er avventende med å kjøpe.

– Prosjekter som nærmer seg ferdigstillelse er lettere å selge, der går salget omtrent som normalt. Unntaket er rekkehus, hvor vi selger bra selv om det er levering langt frem i tid.

Selskapet er en stor boligutvikler i Trondheim med en markedsandel på 20 prosent.

Har salgsstarter

Heimdal Bolig legger prosjekter ut for salg, men med færre enheter enn normalt.

– Da får vi et gradvis salg og en mer glidende salgstakt. Vi kommer med salgsstarter i juni og planen er å legge ut rundt 200 nye boliger i Trondheims-området frem til ferien.

Han håper på bedring i markedet når situasjonen rundt corona blir mer oversiktlig. 

– Tryggheten rundt egen helse og arbeidssituasjon må på plass blant kjøpere. Før dette skjer, har ikke kjøp av ny bolig høyeste prioritet, sier Munkhaugen. 

Merkes i Stor-Oslo 

Stor-Oslo Eiendom er en stor boligutvikler i Oslo og i tidligere Akershus fylke, med 25 prosjekter under utvikling i ulik fase.  

HAR UTSATT NOE: Adm. direktør Mathis Grimstad i Stor-Oslo Eiendom. Foto: Iván Kverme

– Det er god fremdrift både i bygging og reguleringsprosesser. Vi har hatt salg hele tiden, men salget har falt voldsomt siste to måneder på grunn av coronasituasjonen. Det er vanskelig med visninger og kjøpere sitter på gjerdet, sier Mathis Grimstad, adm. direktør i Stor-Oslo Eiendom.

Samtidig synes han ikke det er helt mørkt. 

– Mange av våre kjøpere er godt voksne og har penger. Dette segmentet selger godt fortsatt, særlig når vi har en-til-en møter i sikre omgivelser. Det er også høy aktivitet blant meglerne og på hjemmesiden vår, folk sitter hjemme og har tid. 

På grunn av at tempoet i salget har fått seg en knekk, har Stor-Oslo Eiendom utsatt noen salgsstarter. 

– Vi har også to prosjekter der vi er midt i salget og har utsatt byggestarten, men de planlegger vi byggestart på i løpet av sommeren siden salgsgraden nå er 50 prosent.  Vi opplever bedring i salget og at markedet begynner å dra seg til nå, sier Grimstad. 

Vi tror markedet kommer tilbake i løpet av høsten og neste år
Mathis Grimstad, Stor-Oslo Eiendom

Tror på bedring

Stor-Oslo Eiendom har nylig kjøpt ett kvartal til ved siden av Meierikvartalet på Lillestrøm, med planer om å utvikle 175 leiligheter til. 

– Vi tror markedet kommer tilbake i løpet av høsten og neste år. Vi bruker nå tid på å kjøpe tomter og eiendommer for å få flere prosjekter ut i markedet fra 2021 og utover. 

Grimstad tror at tilbudsunderskuddet av boliger i  Oslo bare vil forsterke seg, noe som vil gi en prisrekyl opp på sikt. 

– Det har vært regulert for få boliger i Oslo, og i tillegg utsettes nye boligprosjekter nå på grunn av coronasituasjonen, sier Grimstad.

Bonava sikter på høsten 

Bonava har en stor utviklingsportefølje av boliger i Bergen og Oslo. 

– Vi ser at det er lys i markedet og at det tar seg opp igjen når samfunnet nå åpnes og med permitterte tilbake i jobb. I tillegg er det lav rente, sier Stig Tuft, regionsjef i Oslo.

TROR PÅ BEDRING: Stig Tuft, regionsjef i Oslo i Bonava. Foto: Bonava

Han viser også til at bankene nå har fått mulighet til å øke fleksibilitetkvoten med hensyn til lånetageres inntekts- og egenkapitalkrav. 

– Alt dette legger til rette for høyere volum når det gjelder nyboliger, sier Tuft. 

Bonava har nå syv prosjekter i salgsfasen i Norge. 

– Vi sikter på 3–5 salgsstarter i løpet av høsten. Vi har tro på at markedet skal komme tilbake etter sommerferien, sier han. 

Solon Eiendom utsetter

– I likhet med de fleste andre har vi utsatt salgsstartene til det er mulig å holde normale visninger. Dette gjelder i alle markedene vi er representert i, sier Stig L. Bech, adm. direktør i Solon Eiendom.

HAR UTSATT:  Adm. direktør Stig L. Bech i Solon Eiendom. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Solon Eiendom hadde estimert cirka ti salgsstarter i 2020.

– Men jeg vet ikke hvor mange det faktisk blir. Vi vil kjøre ut prosjektene når markedet er klart. Vi har ikke gjort permitteringer i staben, og har planlagt for å ha mye gryteklart når samfunnet åpner igjen, sier Bech.

Kjøpte stor portefølje

Solon Eiendom har tradisjonelt satset på Oslo-regionen. Gjennom kjøpet av Kruse Smith Eiendom 1. april, fikk selskapet også nesten 2.500 enheter i Bergen, Stavanger/Sandnes og Kristiansand.

– Noen av disse er under bygging og under salg, men dette er tall som ikke ligger inne i fjerde kvartals- eller første kvartalsrapporteringen 27. mai.

I fjerde kvartal kom det frem at av 484 boliger under bygging, var 79 prosent var solgt. Ifølge Bech er fremtidige leveranser i rute og produksjonen på byggeplassene går bra.

Tror på bedring og utleie

 Bech ser langt fra svart på markedet og prisutviklingen i Oslo-området på sikt.

– I likhet med Prognosesenteret tror vi at lav rente og lav tilbudsside allerede før corona kan innvirke positivt på markeds- og prisutviklingen. På den annen side er det usikkerhet knyttet til sysselsetting og postcorona-verdenen, men vi er samlet sett relativt optimistiske.

Coronakonsekvenser underbygger også Bechs tro på Solon Realkapital, som kan drive boligutleie. 

Solon Eiendom etablerte selskapet sammen med Vatne Property (51%) i 2018.