<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Salgsflopp i Middelthunet etter prishopp på 50 prosent

Gigantisk prishopp, til nærmere 300.000 kroner pr. kvadratmeter midt på Majorstuen, slukket hallelujastemningen blant kjøpere til OBOS’ prestisjeprosjekt Middelthunet.

Publisert 13. sep. 2020
Oppdatert 15. sep. 2020
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1213 ord
BRÅSTOPP: Det var ingen hallejulastemning blant kjøpere i Middelthunet etter gigantisk prishoppet på opp mot 50 prosent for store leiligheter i siste slagstrinn for OBOS' og Veidekkes prestisjeprosjekt på Majorstuen i Oslo. Illustrasjon: Oxivisuals

Flere av OBOS-medlemmene gråt av glede etter å ha sikret seg en leilighet i Middelthunet under den høytidelige lanseringen i januar i fjor, da store leiligheter for en halv milliard kroner ble revet vekk på knappe 90 minutter.

Boligprosjektet Middelthunet er prestisjeprosjektet til OBOS og Veidekke, som bygger 329 leiligheter i tre høyhus ved Frogner stadion i Oslo sentrum.

Nå trengs lokking

Under «Halleluja»-møtet med 680 fremmøtte i tøff konkurranse om leilighetene i Middelthunet i fjor, ble samtlige av leilighetene solgt til OBOS-medlemmer, hvor den første kjøperen hadde høyest ansiennitet med 73 års medlemskap. 

En skuffet Alf Ulven uttalte til Finansavisen etter møtet at det var umulig for ham å kjøpe leilighet som ikke-medlem i OBOS:

«Flott prosjekt, men umulig for meg som ikke-medlem å få kjøpt en passende leilighet med utsikt uten at den koster 95 millioner. Man må ha over 40 års ansiennitet for å kunne velge en passende, og jeg skulle kjøpe til barna. Jeg vil aldri lykkes med OBOS-kjøp ser jeg», sa Ulven den gangen.

Nå trenger hverken Ulven eller andre OBOS-medlemskap, eller å vente på tur, for å kjøpe leilighet i Middelthunet. Torsdag rykket OBOS ut med en invitasjon til åpen visningsuke for å lokke til seg nye kjøpere etter salgsfloppen i siste trinn i boligprosjektet på Majorstuen.

Det ble solgt fire leiligheter på salgsmøtet, og én noen dager etter
Åge Pettersen, OBOS

– UMULIG FOR IKKE-MEDLEM: Investor Alf Ulven fikk ikke kjøpt leilighet til barna i Middelthunet under lanseringsmøtet 24. januar 2019. Nå kan han derimot velge fritt blant 88 usolgte leiligheter i boligprosjektet selv om han ikke er OBOS-medlem. Arkivbilde fra etter lanseringsmøtet i 2019. Alf Ulven (t.h.) i samtale med en ansatt i OBOS. Foto: Iván Kverme

Så godt som bråstopp

26. august i år var det igjen duket for det som skulle være en eksklusiv lansering av siste salgstrinn med store leiligheter i Middelthunet. Men rød løper og forrang som OBOS-medlem ga ingen ny hallelujastemning da de siste 47 store leilighetene ble lagt ut for salg med et prishopp på opp mot 50 prosent på halvannet år.

Ifølge Finansavisens oversikt er det kun solgt fem leiligheter i siste salgstrinn, men bråstoppen i salget er ikke synlig på Middelthunets hjemmeside, da oversikten viser alle salgstrinn slått sammen for bygg B.

– Det ble solgt fire leiligheter på salgsmøtet, og én noen dager etter, bekrefter Åge Pettersen, kommunikasjonsdirektør i OBOS, til Finansavisen.

SOLGTE KUN FIRE: Selv om det er full fyr i nyboligmarkedet igjen etter coronabremsen, kunne ikke Åge Pettersen (t.h), kommunikasjonsdirektør i OBOS, skilte med tilsvarende salg i Middelthunet. Arne Baumann (t.v), boligutviklingsdirektør i OBOS. Foto: Eivind Yggeseth

Finansavisens oversikt viser at det ble solgt kun én terrasseleilighet til 35 millioner kroner og 3 billigere leiligheter med prislapper mellom 7 og 10 millioner kroner av de 47 leilighetene som ble lagt ut i siste trinn.

På spørsmål om noen leiligheter ble solgt til selskaper i konsernet eller ansatte i OBOS, er svaret fra kommunikasjonsdirektøren «nei».

50 prosents prishopp

Under lanseringen av Middelthunet i fjor ble 42 av 46 store leiligheter i bygg A revet rekordraskt vekk med prislapper fra 6 til 35,3 millioner kroner, og kvadratmeterpriser fra under 100.000 kroner til 189.500 kroner for den dyreste.

Da OBOS rykket ut med siste salgstrinn med store leiligheter i bygg B i august i år, er leilighetene for salg tilnærmet like som under rekordsalget i bygg A i fjor. Men prisingen har skutt i været.

MIDDELTHUNET: Bygg B, hvor det kun ble solgt 4 leiligheter under salgsmøtet, er bygget til høyre på bildet. Toppleiligheten til 97,4 millioner kroner som fremdeles står usolgt, ligger på toppen av bygget til venstre. Foto: ILLUSTRASJON: Oxivisuals

På halvannet år har OBOS skrudd opp kvadratmeterprisene for flere store terrasseleiligheter med 50 prosent i siste salgstrinn. Samtlige av de store terrasseleilighetene i de øverste etasjene i bygg B prises fra 253.000 til 275.000 kroner pr. kvadratmeter.

Det tilsvarer leilighetspriser som 28,1 millioner kroner for 110 kvadratmeter, 35,1 millioner kroner for 128 kvadratmeter, eller 50,2 millioner kroner for 196 kvadratmeter. Med på kjøpet følger terrasse fra 54 til 140 kvadratmeter, men ingen garasjeplass – det er tilvalg.

300.000 kr. kvm på Majorstuen?

Arne Baumann, boligutviklingsdirektør i OBOS, forsvarte prishoppet til nærmere 300.000 kroner pr. kvadratmeter på Majorstuen før salgsmøtet:

«Det er få leiligheter. Vi kan ikke se på kvadratmeterpriser», uttalte Baumann i august.

IKKE TILGJENGELIG: Arne Baumann, boligutviklingsdirektør i OBOS, var ikke tilgjengelig fredag for spørsmål etter salgsfloppen, og ga oppdraget med å svare videre til kommunikasjonsdirektøren. Arkivfoto fra lanseringen av  Middelthunet. Foto: Iván Kverme

Etter tilnærmet bråstopp i salget fulgte Finansavisen opp Åge Pettersen i OBOS:

– Har dere priset dere ut av markedet med kun fire salg på møtet?

– Nei, på ingen måte. Boligene står ferdige først om to år, så vi har god tid, svarer Pettersen.

– Det kan ta tid å vente på en prisstigning på 50 prosent i markedet. Vil dere senke prisene?

– Vi kommer ikke til å senke prisene, svarer kommunikasjonsdirektøren.

Tregt for toroms til 10 mill.

Også i februar rykket OBOS ut med et gigantisk prishopp. Den gangen var det 2-roms leilighetene i bygg B som fikk skrudd opp prisene med 33,5 prosent på kun ett år.

Prisoversikten i Middelthunet viste at helt like toromsleiligheter hadde blitt 2 millioner kroner dyrere på 12 måneder, og leiligheter med kun ett soverom hadde fått prislapper på opp mot 10 millioner kroner.

Man skulle tro det var snakk om romslige toromsleiligheter med stor vestvendt terrasse, men prislisten til OBOS viste at boligutvikleren forlangte 9 millioner kroner for en mindre sørøstvendt toroms på 47,5 kvadratmeter, eller nærmere 200.000 kroner pr. kvadratmeter uten kveldssol.

Boligutviklingsdirektøren i OBOS trodde det likevel ville bli ny hallelujastemning blant OBOS-medlemmer og andre som møtte på rød løper på Colosseum kino i februar, og forsvarte den gangen prisingen til Finansavisen:

«Ja, det stemmer at vi lanserer nye toromsleiligheter med priser på 9 og 10 millioner kroner. Det er så mange kvaliteter med prosjektet at det forsvarer prishoppet fra i fjor», uttalte Baumann.

Finansavisens oversikt viser likevel at kun halvparten, eller 23 av 46 toromsleiligheter med dette prishoppet i bygg B er solgt siden lanseringen av trinnet i februar.

Intet nytt om 97-mill. leil.

Leiligheten det imidlertid knyttes mest spenning til, er toppleiligheten på 395 kvadratmeter som ble lansert til 95 millioner kroner under «Halleluja»-møtet. Undringen var stor i markedet da OBOS rykket ut med å øke prislappen til 97,4 millioner ett år senere.

Halleluja for OBOS, salg Middelthunet Foto: FAKSIMILE FINANSAVISEN

10. august i år svarte Baumann i OBOS at det er mange som er interessert i leiligheten, et svar Finansavisen alltid får når vi spør om OBOS ser for seg et mulig salg av 97-millioners leiligheten snart.

«Ja, vi har hatt interesse på den i det siste. Og nei, vi vil ikke dele den opp. Det er så mange interessenter på den at oppdeling ikke er i våre planer», uttalte Baumann.

På spørsmål til Pettersen i OBOS om det er noe nytt om et mulig salg, etter at Baumann meldte om interesse nylig, er svaret også som det pleier:

– Nei, svarer Pettersen.