Prøver igjen: Vil ha 35 millioner for nedslitt praktgård i Asker

I 2012 stakk bønder kjepper i hjulene for salget av Haugbo gård. Nå er jordene skilt ut og prisen jekket opp med 10 millioner.

Publisert 23. okt. 2020 | Oppdatert 26. jan. 2022
Article lead
+ mer
lead
SPØKELSESHUS: Haugbo gård skulle egentlig selges for 25 millioner kroner i 2012, men landbruksinteresser blokkerte salget. Foto: Gard Setsaas
SPØKELSESHUS: Haugbo gård skulle egentlig selges for 25 millioner kroner i 2012, men landbruksinteresser blokkerte salget. Foto: Gard Setsaas

ASKER: Midt mellom Asker sentrum og kronprisfamiliens residens på Skaugum har en gammel herskapsbolig stått tom i 40 år. Askealleen er fortsatt staselig, men det 121 år gamle hovedhuset på Haugbo gård er et trist syn. Mange av vinduene er ødelagt, og malingen flasser av på fasaden. Inngangsdøren er tettet med gaffateip.

Nå gjør eierne – 13 arvinger etter ekteparet som kjøpte gården i 1916 – et nytt forsøk på å selge eiendommen. 

Prisantydningen er satt til 35 millioner kroner, og inkluderer både låve, stabbur og stor drengestue med to leiligheter. Kjøperne må imidlertid belage seg på å spytte i minst det dobbelte for å få bygningene opp i akseptabel standard, ifølge Erik Steen, partner i Aktiv Eiendomsmegling i Asker og Bærum.

HISTORISK SUS: Johan C. Vogelius (1728-1729) er mannen bak Askers velkjente askeallé i Kirkeveien. Han er tidligere eier av Haugbo, som fikk alleen på bildet. Foto: Gard Setsaas

– Du må nok doble prisantydningen før du er i mål. Jeg tipper at oppussingsarbeidet vil havne på mellom 30 og 40 millioner kroner. Men om eiendommen hadde vært 100 prosent strøken, hadde nok verdien vært svært nær 100 millioner, mener Steen.

Måtte avbryte byggingen

Haugbo er en av de virkelig gamle gårdene i Asker. Flere gravhauger finnes i området, og i middelalderen var den kirkegods. 

Dagens hovedbygning skulle egentlig bli en kopi av Kongsgården på Bygdøy, men under byggingen i krakkåret 1899 gikk eieren konkurs, og dermed fikk gården sitt snodige utseende med midtparti og bare én sidefløy.

Haugbo gård

  • Herregård i Kirkeveien 130 i Asker, 15 kilometer fra bygrensen til Oslo.
  • Ble kirkegods i middelalderen. Eid av sogneprest Johan C. Vogelius fra 1751.
  • Eiendommen skiftet hender flere ganger på 1800-tallet, før den ble kjøpt av Johannes Nore og hans kone i 1916. Deres etterkommere eier gården i dag.
  • Hovedhuset er oppført i 1899 og rommer 1.786 kvadratmeter. Det skulle opprinnelig være større, noe en konkurs satte stopp for.

Plass er det likevel nok av. Bruttoarealet er 1.786 kvadratmeter og primærarealet 685. 

Tomten er på 14,5 mål etter at 141 mål matjord og 13 mål skog nylig ble skilt ut og solgt til Opplysningsvesenets fond (OVF). 

Ifølge Budstikka betalte OVF 3 millioner kroner. Fondet skal leie ut jordene til en lokal bonde.

Bønder fikk stanset salg

Nettopp jordbruksarealene skapte store problemer ved arvingenes forrige salgsfremstøt i 2012. Da ville det lokale eiendomsselskapet Tandberg Eiendom kjøpe landbrukseiendommen for 25 millioner kroner for å restaurere den tilbake til fordums prakt og bruke gården til selskapslokaler og galleri.

Asker landbruksstyre sa først nei, men Høyre-styrte Asker kommune innvilget likevel konsesjon. Da steilet Akershus Bondelag, som mente prisen var altfor høy sett i lys av landbruksinntektene. Bondelaget likte heller ikke at et eiendomsselskap var kjøperen.

INTERIØRET: Herskapelig og opprinnelig, men fullstendig nedslitt etter mange års vanskjøtsel. <strong>Foto: Aktiv Eiendomsmegling</strong> (1 / 6)
INTERIØRET: Herskapelig og opprinnelig, men fullstendig nedslitt etter mange års vanskjøtsel. Foto: Aktiv Eiendomsmegling

– Her er det altfor høy pris i forhold til hva du kan tjene på å drive denne eiendommen. Bønder skal kunne leve av å drive landbrukseiendommer. Denne prisen er helt umulig å leve med om du skal drive dette som en landbrukseiendom, sa daværende leder av Akershus Bondelag, Odd-Einar Hjortnæs, til NRK i 2012.

Selve landbrukstaksten utgjorde knapt en tredjedel av den avtale kjøpesummen. Saken endte hos Fylkesmannen, der daværende landbruksdirektør Morten Ingvaldsen ikke var blid.

– Kjøpers ønske om å utvikle virksomhet i både gamle og nye bygningene vil føre til at eiendommen endrer preg fra å være en typisk landbrukseiendom til å bli en eiendom for næringsdrift, sa Ingvaldsen til NRK.

Dermed nektet Fylkesmannen å innvilge konsesjon, og Tandberg Eiendom trakk seg.

– Det er ingen andre som ønsker å gjøre de tingene vi ser for oss her på gården de neste 20–30 årene. Det betyr at stedet bare vil forfalle mer, kvitterte Gudbrand Tandberg i Tandberg Eiendom.

Enda verre

Og det har han foreløpig fått rett i. På de åtte årene som har gått, har husene på gården sunket ned i et enda kraftigere forfall.

– Du ser jo tydelige resultater av de greide den gangen, sier megler Erik Steen, og sikter til landbruksaktørene.

Det du kan argumentere for på en korrekt og god måte, er at eiendommen er halvferdig
Erik Steen, Aktiv Eiendomsmegling

– At eiendommen har stått og forfalt i åtte år til er det jo ingen som er tjent med.

I salgsoppgaven listes det opp en nærmest endeløs rekke av nødvendige tiltak. Borte er også gulroten fra sist gang eiendommen ble avertert – muligheten til å «supplere med ny bebyggelse, så lenge den er tilpasset stedets landskap og bebyggelse».

– Vi selger ingen utviklingseiendom, men en gammel gård uten dyrket mark. I utgangspunktet bør det være en familie som ønsker seg et fantastisk hjem og som har muligheten til å realisere det, sier Steen.

– Er det ikke lov å bygge mer på eiendommen?

– At det ikke går, skal jeg ikke si. Men det er ikke det vi fremhever som potensial.

– I forhandlinger

Ifølge Norsk Takst, som har taksert eiendommen, er hovedhuset i så elendig forfatning at det nok vil lønne seg med full riving og gjenoppbygging. Samtidig er det sterke verneinteresser som tilsier at noe slikt er urealistisk.

GIKK KONKURS: Pengene tok slutt etter at midtpartiet og den ene sidefløyen var ferdig i 1899. Foto: Gard Setsaas

– Det du kan argumentere for på en korrekt og god måte, er at eiendommen er halvferdig. Det bør være en god mulighet til å gjennomføre byggeprosessen slik den var tenkt, for halve huset mangler, sier Steen.

– Har det meldt seg interessenter?

– Den ble lagt ut for salg denne uken, og vi har allerede hatt flere visninger og kommet i forhandlinger med interessenter. Det er privatpersoner som har uttrykt ønske om å bo der selv.

– Er prisforslagene langt unna prisantydningen?

– Nei.

Finansavisen lyktes ikke å få noen kommentar fra Tandberg Eiendom til denne saken.