<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror på første boligprisvekst siden februar

Etter fem måneder med prisfall i Oslo kan august ende i pluss, men svakere enn normalt. 

Publisert 20. aug. 2021 kl. 20.51
Oppdatert 23. aug. 2021 klokken 09.51
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 771 ord
VENTER PRISVEKST: Hvis ikke det blir prisvekst i Oslo i august er det en større endring på gang, men meglertopper tror pilen peker oppover før høstfallet kommer.  Foto: NTB

– Hvis august skulle vise en negativ trend, så er det noe som skjer. Men jeg tror ikke på det, alt tyder på at dette er en normal august med prisvekst både nasjonalt og i Oslo, sier adm. direktør i Eie Eiendomsmegling, Hedda K. Ulvness. 

VENTER PRISOPPGANG: Hedda K. Ulvness, adm. direktør i Eie Eiendomsmegling Foto: Iván Kverme

Blir det prisoppgang i august, er det første gang siden februar. Da steg boligprisene med hele 3,5 prosent nominelt, og det ble også coronatoppen i Oslo. Senere har boligprisene i hovedstaden falt med 3 prosent. I samme periode har de nasjonale prisene steget med 1,2 prosent.  

– Vi selger omtrent like mye som i fjor, men det er et litt roligere og mer stabilt marked. Det har til nå vært et lavere tilbud enn i fjor. Den første uken i august var det 8.500 boliger til salgs på Finn.no i Norge, mot 13.000 i fjor. Denne uken er differansen omlag 2.000 boliger, det var mye som ble solgt ut før sommeren, sier Ulvness. 

Denne måneden «skal» boligprisene alltid stige. August har i mange år vært den sterkeste boligmåneden, og det har ikke vært uvanlig med en prisvekst på over 2 prosent. 

Venter større aktivitet 

Etter at boligprisene steg med 12 prosent i Oslo i fjor og 8,7 prosent i landet, har boligprisveksten avtatt i år. Den er riktignok så langt på hele 6,5 prosent i Norge (3 prosent i Oslo), men med unntak av august er det ventet at boligprisene skal falle som normalt om høsten. 

– Oppdragsinngangen har økt med 23 prosent fra august i fjor, og det vil nok bli en eksplosiv vekst i boliger for salg de neste ukene. Men det er en mer edruelig etterspørselsside og et boligmarked som er mer i balanse, sier Ulvness. 

I Privatmegleren tror de også på prisvekst som normalt i august. 

– MER Å VELGE I: Grethe W. Meier, adm. direktør i Privatmegleren. Foto: Iván Kverme

– Det er mer å velge i nå, men likevel et for lite tilbud. Jeg tror på en prisvekst på over 1 prosent i landet og i Oslo, sier adm. direktør Grethe W. Meier. 

– Det er ingen signaler til at boligprisene skal ned i august, men det er et roligere marked med færre på visningene og roligere budrunder, fortsetter hun. 

Flat utvikling

Ikke alle meglertoppene er enige i at vi vil se boligprisvekst i hverken Norge eller Oslo i august. 

TROR PÅ NULLVEKST: Terje Buraas, adm. direktør i DNB Eiendom. Foto: Stig B. Fiksdal

– Det er litt farlig å spå nå, det var en treg start på august, og det er først blitt fart de siste dagene, men det ser relativt flatt ut. Oslo kan havne på nedsiden, men det ser til å vake rundt null, enten litt ned eller litt opp, sier adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom. 

Krogsveen ser også utsikter til nullvekst i august. 

– FOLK VIL FLYTTE TILBAKE TIL OSLO: Stian Kløfta, adm. direktør i Krogsveen. Foto: Krogsveen

– I august tror jeg det blir flatt med 0 prosent. Jeg tror det vil være likt i både Norge og Oslo, men hovedstaden kan tendere til å være litt sterkere. Det er litt mer trøkk i Oslo i august enn i landet forøvrig, sier adm. direktør Stian Kløfta. 

– Hvordan påvirker det at flere flytter ut av byen? 

– Jeg tror folk tenker det er fint å bo i Oslo og at de kommer tilbake. Jeg tror ikke alle vil sitte på hjemmekontor og at folk vil bo i nærheten til jobben. 

EiendomsMegler 1 i Oslo og Akershus tror på en svak oppgang i boligprisene og et fall i volum i august. 

VENTER KORREKSJON: Kent Victor Syverstad, adm. direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus. Foto: EiendomsMegler 1

– Det er en ganske betydelig nedgang i volumene, i juli hadde vi en nedgang på 35 prosent. Men det som skjer nå er forventet. Det oppleves som trått, men det er mer normalt etter at det har vært unormalt, sier adm. direktør Kent Victor Syverstad. 

Så langt i august ligger de bak fjoråret. 

– Normalt starter august rolig, og så eskalerer det, men vi ligger an til å ligge 15–20 prosent bak august i fjor med tanke på oppdrag og salg, sier Syverstad.  

– Hva tror du om prisutviklingen i ditt område? 

– Vi ser en svak prisoppgang i august, men jeg tror det er midlertidig. Boligprisene skal videre ned utover høsten. Volumsiden påvirker markedet, oppdragsinngangen ligger lenger etter, omløpshastigheten øker, og vi er inne i en spiral hvor det vil være en nedgang i boligprisene, også kommer renteoppgang på toppen. Jeg tror vi kan vente oss en korreksjon, sier Syverstad.