<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprisene rett opp

Boligprisene steg 4,8 prosent nominelt i januar. Januar-veksten har aldri vært så sterk som i 2022. 

    Publisert 3. feb. 2022 kl. 11.00
    Oppdatert 3. feb. 2022 klokken 12.20
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 930 ord
    NTB 2 2022-02-03 at 09:50

    Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene steg 4,8 prosent nominelt i januar.  Sesongjustert var oppgangen 2,1 prosent. Januar 2022 er den sterkeste januar-måneden noensinne.

    Boligprisene er nå 6,8 prosent høyere enn for ett år siden, og gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var drøyt 4,3 millioner kroner ved utgangen av måneden.

    Eiendomsmeglere har overfor Finansavisen tegnet bildet av et svært hett Oslo-marked i januar, og OBOS-tallene signaliserte det samme tidligere denne uken. Prisoppgangen i januar kom inn på 4,7 prosent nominelt og 2,9 prosent sesongjustert.

    Oslo hadde dermed den sterkeste prisutviklingen i januar. Svakest var den i Tromsø, med 0,8 prosent sesongjustert.

    Sterkeste januar noensinne

    Sterk boligprisutvikling er ikke uvanlig i januar, og Norge har et snitt på 2,9 prosents prisvekst de seneste ni årene. I Oslo er januar-snittet 2,1 prosent i samme periode.

    – Oppgangen i boligprisene i januar i år er den sterkeste i boligprisstatistikkens historie, og oppgangen er bredt forankret i hele landet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

    – Den sterke oppgangen må sees i sammenheng med tilbudssiden i boligmarkedet. Det var få boliger på markedet ved inngangen til året, og det er en betydelig nedgang i antall nye boliger på markedet i januar sammenlignet med tidligere år. Antall usolgte boliger ligger på et markant lavere nivå enn i januar 2017, da boligmarkedet kokte, fortsetter han.

    – Ny lov skaper flaskehalser

    Det har vært mye spenning knyttet til boligprisutviklingen i årets første måned, da ny avhendingslov har gjort at det har tatt lenger tid å få boliger ut i markedet og tilbudet har vært svært lavt . Eiendomsmeglere har klaget over at det er vanskeligere å få tak i takstmenn enn normalt og flere takstingeniører har sluttet etter at den nye loven trådte i kraft etter nyttår.

    – Dette forholdet, sett i sammenheng med allerede sterke prissignaler fra OBOS, tyder på at vi kan få en oppsideoverraskelse i dag, skrev sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets torsdag.

    Oppsideoverraskelsen ble stor, siden Gonsholt Hov anslo sesongjustert vekst til 0,3 prosent på månedsbasis. Med en sterk sesongfaktor i januar, estimerte han nominell oppgang til rundt 2,5 prosent.

    Eiendom Norge-direktør Lauridsen trekker ganske riktig frem den nye avhendingsloven som en del av forklaringen på den kraftige januar-oppgangen.

    – Loven har skapt flaskehalser i boligmarkedet over hele landet, og ført til færre boliger på markedet. Dette fordi de nye tilstandsrapportene tar lengre tid å lage, spesielt i en innkjøringsfase, og fordi det må lages nye tilstandsrapporter for boliger som har ligget for salg siden 2021. I tillegg har en del bygningssakkyndige trolig forlatt bransjen på grunn av nye regler og mer ansvar, sier han.

    LA FREM TALL: Eiendom Norge, ledet av Henning Lauridsen. Foto: Eivind Yggeseth

    – En krevende situasjon

    Sesongjustert var januar-utviklingen altså sterkest i Oslo og svakest i Tromsø. 

    Over 12 måneder topper Bodø/m Fauske med 14 prosent oppgang, etterfulgt av Tønsberg m/Færder og Kristiansand med henholdsvis 10,6 og 10,3 prosent.

    Etter et svakt 2021 har Oslo den svakeste oppgangen i 12-månedersveksten: 4,3 prosent. Ålesund m/omegn fulgte nærmest på 5,4 prosent.

    – Det er en krevende situasjon i boligmarkedet nå. Historisk vet vi at det er sammenheng mellom nye reguleringer og endringer i boligmarkedet. Det er derfor vesentlig at alle aktører tar grep om de flaskehalsene vi har på tilbudssiden, slik at vi ikke får en svak tilbudsside og unødvendig sterk prisvekst, sier Lauridsen videre.

    I januar ble 5.416 boliger solgt i Norge, 22 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2021. 5.703 boliger ble lagt ut for salg, 13 prosent færre enn i januar i fjor.

    – Det er et svakere fall i antall lagt ut på markedet enn i antall solgte. For å styrke tilbudssiden er det vesentlig at etterspørselen etter tilstandsrapporter dekkes i månedene fremover, da det normalt legges ut langt flere boliger for salg enn i januar, understreker Eiendom Norge-toppen.

    – De som planlegger boligsalg denne våren bør heller ikke vente til etter påske, da normalt svært mange ønsker å selge. Det er ingen grunn til å vente med å legge boligen ut for salg, fortsetter han.

    Det tok i gjennomsnitt 41 dager å selge en bolig i januar, ned fra 51 dager i desember. Kortest salgstid hadde Oslo med 22 dager, mens salgene tok lengst tid – 52 dager – i Kristiansand og Hamar m/Stange.

    – Det går svært raskt å selge en bolig i Norge nå, noe som også reflekteres i antall usolgte som ligger under januar 2017, skyter Lauridsen inn.

    Oslo på etterskudd i fjor

    Boligmarkedet kommer altså fra et år hvor prisutviklingen i Oslo for en sjelden gangs skyld var lavere enn i landet for øvrig. 2,2 prosent ble fasit i 2021, mot 5,2 prosent for landet. Flere eksperter tror den nasjonale prisveksten fortsatt vil gå foran, mens andre tror på comeback for Oslo. 

    Mathis Grimstad, adm. direktør i Stor-Oslo Eiendom, tror boligprisene skal opp med hele 10 prosent i Oslo i år.

    – Det er primært to faktorer som påvirker prisen i Oslo – lav reguleringstakt og lang reguleringstid for nye boliger, sa Grimstad til Finansavisen i desember i fjor.

    Sterke OBOS-signaler

    Tidligere denne uken ble det kjent at OBOS-prisene i Oslo og på landsbasis steg henholdsvis 6,9 og 6,7 prosent i januar, noe sjeføkonom i OBOS, Sissel Monsvold, syntes var overraskende mye

    «Vel er OBOS-tallene volatile, men historien har vist at slike økninger som i januar som oftest har sammenfalt med oppgang også i de offisielle tallene fra Eiendom Norge. Dermed tyder det altså på at Oslo, som har sett en svakt fallende tendens i de sesongjusterte boligprisene siden februar i fjor, har fått en positiv start på det nye året», skrev Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov torsdag morgen.