<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nyboligsalget ned for 13. måned på rad

Publisert 15. sep. 2022 kl. 10.16
Oppdatert 15. sep. 2022 klokken 10.32
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 181 ord
BOLIGPRODUSENTENE-SJEF: Lars Jacob Hiim. Foto: Øivind Ekås

Nyboligsalget de siste to månedene (juli og august) nå er ned 29 prosent mot tilsvarende periode i 2021, melder Boligprodusentenes Forening.

Hittil i år er det solgt 13.362 boliger, ned 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Bekymret

«Det årlige boligbehovet er mer enn 29 000 boenheter. Solgte nye boliger siste tolv måneder er bare knappe 23 000 boenheter. Dette skaper utfordringer i nyboligmarkedet», heter det i meldingen. 

Boligprodusentenes adm. direktør, Lars Jacob Hiim, er nå urolig for konsekvensene for boligforsyningen, bedriftene, sysselsettingen og de som trenger bolig.

«Nedgangen skyldes høye materialkostnader, inflasjon, renter og usikkerhet. Flere rapporterer at bankene er mer restriktive med å gi kunder boliglån. I tillegg har langdryge plan- og byggesaksprosesser blitt en stor flaskehals for gjennomføring av boligprosjekter», skriver Boligprodusentene, og oppfordrer kommunene til å sette fart i behandlingen av innsendte plan- og byggesaker for å få flere byggeklare tomter og unngå ytterligere forsinkelser i gjennomføring av boligprosjekter.

Igangsetting

Igangsettingen av nye boliger er ifølge Boligprodusentene nå 24 prosent under juli og august 2021.

Hittil i år er det igangsatt bygging av 12.925 boliger, noe som er 5 prosent under tilsvarende tall for fjoråret.