<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ga eks-konen syv boliger – avviser Norge-retur

Eks-konen Anne Grete Eidsvig får ikke bare gigantboligen på 1.457 kvadratmeter i gave når Kjell Inge Røkke flytter til Sveits. Nå eier hun ti boliger på Konglungen.

Publisert 14:18 16. sep. 2022
Oppdatert 20:18 16. sep. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 562 ord
SJENERØS GAVE: Fra Kjell Inge Røkke til eks-konen Anne Grete Eidsvig. Foto: NTB

Tidligere i denne uken kunngjorde Kjell Inge Røkke i et brev til Aker-aksjonærene at han har flyttet til Sveits. I det samme brevet skrev Røkke at hans 1.457 kvadratmeter store bolig på Konglungen i Asker er overført til eks-konen Anne Grete Eidsvig.

Men Eidsvig fikk ytterligere seks boliger på Konglungen i gave, skriver Aftenposten/E24, og viser til de tre parene tomannsboliger Røkkes personlige stab bor i få minutters gange fra gigantboligen.

Røkke avviser proforma

Røkke avviser overfor avisen at gavene er proforma, altså at han kan få boligene tilbake igjen i gave ved en eventuell hjemflytting.

GIGANTBOLIGEN: Er bare én av syv boliger Kjell Inge Røkke har gitt eks-konen Anne Grete Eidsvig i gave. Foto: 1881.no

– Jeg forholder meg bare til realiteter: Konglungen er et sted som Anne Grete og jeg bygget opp sammen over flere år, og som jeg tok over i forbindelse med at vi gikk fra hverandre i 2018. Siden jeg bestemte meg for å flytte til utlandet, var det naturlig for meg å gi stedet til Anne Grete, slik at hun og våre to felles barn kan bo der, skriver milliardæren selv i en e-post.

– Anne Grete står helt fritt til å disponere over eiendommene slik hun vil. For meg er det uaktuelt å flytte tilbake til Norge, legger han til.

Dermed avviser Røkke ifølge Aftenposten/E24 også indirekte spekulasjoner om at han planlegger å realisere skattefrie milliardgevinster i utlandet, for så flytte hjem etter 5-6 år.

Risikerte «monsterskatt»

Finansavisen beskrev tidligere denne uken hvordan Røkke risikerte en «monsterskatt» på mer enn en halv milliard kroner i året ved å bli boende i Norge.

PRIVATFLY: Som tilsvarer det Kjell Inge Røkke har, en Dassault Falcon8X. Illustrasjonsfoto. Foto: Dreamstime

I mai i år sendte nemlig Finansdepartementet på høring nye regler for å unngå at eiere med betydelige eierinteresser belaster egne selskaper med det departementet definerer som «privat konsum». De nye reglene vil kunne gi et formidabelt skattesjokk til dem som har valgt å kjøpe formuesobjekter som bolig, fritidsbolig, båt, helikopter og fly gjennom eget selskap, og selv disponere eiendelen privat.

«Monsterskatten» knytter seg for Røkkes del til privatflyet – en Dassault Falcon8X kjøpt for 505 millioner kroner i 2020 – og REV Ocean, verdens lengste private yacht med en antatt verdi på 4 milliarder kroner.

– Uten å vite hva Røkke tenker, kan det være dette som har fått begeret til å flyte over for ham, sa Per-Ole Hegdahl, skatteekspert i Danske Bank.

I tillegg måtte Røkke ha tatt ut 612 millioner kroner i utbytte, og pådratt seg utbytteskatt på 250 millioner, for å betale sin nye formuesskatt på 360 millioner kroner.

Vil flytte inn etterhvert

Eidsvig er i dag folkeregistrert i en annen bolig på Konglungen, og bekrefter i en e-post til Aftenposten/E24 at hun og barna vil flytte inn i Røkkes tidligere gigantbolig etter å ha gjort «noen tilpasninger.»

Totalt eier hun nå ti boliger på halvøya i Asker, men vil ikke beholde alle.

– Jeg har andre eiendommer på Konglungen fra før, og har startet prosessen med å selge en av disse, skriver hun ifølge avisen videre.

Eidsvig sto ved utgangen av 2020 oppført med en ligningsformue på 414 millioner kroner.