<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan utløse boligresesjon

Adm. direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er alvorlig bekymret etter sentralbankens dobbelheving.

  Publisert 22. sep. 2022 kl. 10.23
  Oppdatert 26. sep. 2022 klokken 09.22
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 204 ord
  BEKYMRET: Adm. direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er bekymret av den aggressive pengepolitikken til Norges Bank.  Foto: Tommy Strømmen

  Torsdag økte Norges Bank styringsrenten til 2,25 prosent, som er det høyeste nivået siden 2011.

  Norges Eiendomsmeglerforbund er alvorlig bekymret for konsekvensene av den aggressive pengepolitikken til Norges Bank «hvor alt handler om å bringe inflasjonen raskt ned». 

  – Dersom renten heves for raskt og for mye kan arbeidsledigheten bli så høy og kjøpekraften så svekket at det utløser en boligresesjon i form av kraftig fall i boligsalg og boligbygging, sier adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

  Frykter en sterkere korreksjon

  Til tross for at renteeffekten ennå ikke har slått inn for fullt i boligmarkedet, har boligsalget falt over hele linjen i år, nye boliger er ned 20 prosent, brukte boliger er ned 10 prosent og nye fritidsboliger er ned 55 prosent, ifølge forbundet. 

  – Vi frykter at dagens pengepolitikk vil bidra til en sterkere korreksjon enn nødvendig, sier han.

  Det norske boligmarkedet er ikke immunt mot fall i boligverdier, ifølge Geving som sier at det kan få store konsekvenser for husholdningenes økonomi og samfunnsøkonomien som sådan dersom boligprisene faller mye.

  – Rentevåpenet er sterkt fordi nordmenn har det meste av sine verdier i eiendom, mange har høy gjeldsgrad og de fleste har flytende rente. Derfor frykter vi for ringvirkningene av den rådende pengepolitikken, avslutter han.