<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tollefsen-sjef slutter etter over 20 år

Patrik Hall gir seg etter over 20 år som sjef i Ivar Tollefsens Heimstaden. Han etterlater et kvartal med verdifall i eiendommene, etter flere år med vekst, og stadig høyere gjeld.

Publisert 25. okt. 2022 kl. 08.05
Oppdatert 25. okt. 2022 klokken 15.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 420 ord
GIR SEG: Avtroppende toppsjef i Heimstaden, Patrik Hall (t.v.). Her sammen med finansdirektør Arve Regland. Foto: NTB

Patrik Hall gir seg etter over 20 år som sjef i Ivar Tollefsens Heimstaden. Han går over til en rolle som seniorrådgiver i eiendomsselskapet.

Ny Heimstaden-sjef blir driftsdirektør Helge Krogsbøl, som overtar stillingen fra og med 1. januar 2023. Han har vært ansatt i Heimstaden siden 2018, og hadde før det lederstillinger i Pandox AB og First Hotels.

– Å overlate stillingen som adm. direktør til Helge vil gi ham muligheten til å fokusere på investorer og strategiske investeringer, hvor hans lange erfaring og kunnskap vil spille en viktig rolle, sier Heimstadens styreleder og eier, Ivar Tollefsen.

LA FREM TALL: Ivar Tollefsens Heimstaden. Foto: Finansavisen

Gjør verdijustering

Samtidig med meldingen om Halls avgang, melder Heimstaden om leieinntekter på 3,2 milliarder svenske kroner i tredje kvartal, opp fra 3,1 milliarder i andre kvartal. Like-for-like veksten havnet på 5,5 prosent, mot 5,2 prosent.

– Vi har levert enda et solid kvartal operasjonelt, med sterk like-for-like vekst og høy utleiedekning. Hybrid-tilbakekjøpene som ble finansiert med egenkapital viser at aksjonærene våre fortsatt støtter selskapet, sier avtroppende konsernsjef Patrik Hall.

Etter flere år med vekst, falt verdien av Heimstadens eiendommer i tredje kvartal. Heimstaden tok et urealisert verditap på 6,7 milliarder svenske kroner, hvorav eiendommene i Sverige og Danmark stod for mesteparten.

Selskapets resultat før skatt endte imidlertid på minus 5,5 milliarder svenske kroner, ned fra 6 milliarder i tredje kvartal i fjor.

Heimstaden Bostad

 
(Mill. SEK) 3. kv./22 3. kv./21
Leieinntekter 3.197 2.150
Driftsresultat -2.956 6.576
Resultat før skatt -5.525 6.054
Resultat etter skatt -4.420 4.757

Høy gjeld

Heimstaden Bostad hadde en samlet gjeld på 187 milliarder svenske kroner ved slutten av tredje kvartal, opp fra 99 milliarder i samme periode i fjor. Av dette var 159 milliarder rentebærende gjeld, opp fra 90 milliarder kroner.

Samlet egenkapital og gjeld var på 380 milliarder. Egenkapitalen oppgis til 176,5 milliarder, og dermed havner egenkapitalgraden på 46 prosent.

Om man ekskluderer preferanse- og hybridkapital var egenkapitalen på 58,48 milliarder.

Det gir en egenkapitalgrad på 15 prosent.

Finansavisen har tidligere beskrevet hvordan egenkapitalen i Heimstaden trekkes opp av preferanse- og hybridkapital. Heimstaden-finansdirektør Arve Regland har argumentert for at preferansekapitalen ikke skal inngå som gjeld.

Med 162 milliarder kroner i rentebærende gjeld, og et resultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 8,4 milliarder kroner, var gjeld til EBITDA på 19-gangeren.

Inflasjonsstorm

Heimstaden påpeker i tredjekvartalsrapporten at økt inflasjon er en bekymring for selskapets kunder.

«Vi fortsetter å overvåke prisene og har en forsiktig tilnærming til nye investeringer», heter det i rapporten.

Det påpekes at det er sterk etterspørsel etter nye hjem i Europa, drevet at urbanisering og mindre leiligheter. Utviklingen av nye boliger har bremset, noe som vil gi knapphet. Dette er støttende for verdier og Heimstaden er trygge på den underliggende verdien av leiligheter fremover.