<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Største fall på 21 måneder for britene

Boligprisene i Storbritannia falt i forrige måned med det meste siden februar 2021.

    Publisert 7. nov. 2022 kl. 10.00
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 239 ord
    3,4 MILLIONER KRONER: Det var gjennomsnittsprisen for en typisk bolig i Storbritannia i oktober. Her fra Kingston upon Thames utenfor London. Foto: Bloomberg

    Boligprisene i Storbritannia falt i oktober med 0,4 prosent fra måneden før, etter en nedgang på 0,1 prosent i september, viser tall fra den britiske boliglånsbanken Halifax.

    Det er den tredje nedgangen på fire måneder – og det største fallet siden februar 2021.

    På årsbasis var boligprisene opp 8,3 prosent, en oppbremsing fra 9,8 prosent i september.

    En typisk bolig i Storbritannia koster nå 292.598 pund. Det tilsvarer drøyt 3,4 millioner kroner, og er det laveste nivået på fem måneder.

    Prisene er imidlertid stadig nær rekordnivåer, påpeker Halifax mandag. Det vises til at boligprisene er opp mer enn 22.000 pund – mer enn 250.000 kroner – de seneste 12 månedene, og opp med nesten 60.000 pund, eller 25,7 prosent, de seneste tre årene. «Som er betydelig», skriver banken.

    Satt ut av minibudsjett

    «Samtidig som en post-pandemisk oppbremsing var ventet, er det ingen tvil om at boligmarkedet fikk et betydelig sjokk som et resultat av minibudsjettet, som førte til en plutselig akselerasjon i boliglånsrenteoppgangen», utdyper Kim Kinnaird, direktør i Halifax Mortgages.

    Ifølge banken har de høyere boliglånsrentene ført til at eksisterende låntagere har begynt å se på sine alternativer, mens etterspørselen etter boliglån er blitt lavere.

    «Minibudsjettet» til tidligere statsminister Liz Truss skapte store uroligheter i den britiske økonomien, og førte også til at flere banker innførte begrensninger i tilbudet av nye boliglån. Budsjettet omfattet de største skattekuttene på 50 år Truss gikk av som statsminister 20. oktober. Ny statsminister i Storbritannia er tidligere finansminister Rishi Sunak.