<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordea spår boligprisras på 20 prosent

Boligprisene ventes å falle kraftig i nabolandet Sverige. Nordea kaller dette den raskeste nedgangen på veldig lenge.

    Publisert 7. nov. 2022 kl. 13.21
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 223 ord
    PRISENE STUPER: Boligprisene i Sverige har falt kraftig siden de var på topp i februar 2022. Her fra Stockholm. Dreamstime

    Storbanken Nordea venter at boligprisene i Sverige vil falle med 20 prosent, ifølge en prognose.

    Sentralbankens renteheving får skylden. Det ventes at Riksbanken til slutt vil øke styringsrenten til 2,75 prosent, fra dagens 1,75, ifølge Expressen.

    Dette vil ifølge banken føre til et boligprisfall på 20 prosent:

    «Et stort tilbud av boliger og få transaksjoner viser at renteøkningene biter og at bunnen ennå ikke er nådd for boligprisene» , skriver banken.

    Videre skriver banken at prisene allerede falt med rundt 9 prosent, fra toppen i februar til september 2022.

    «Dette er den raskeste nedgangen på veldig lenge», skriver banken.

    Over halvparten venter boligprisfall

    Rundt 55 prosent av husholdningene forventer at boligprisene vil fortsette å falle. Kun 22 prosent venter en oppgang, ifølge en boligprisindikator publisert av SEB mandag.

    «En svekket økonomi i kjølvannet av høy inflasjon, høye energipriser og stigende boliglånsrenter vil fortsette å presse boligprisene ned,» skriver SEB i sin prognose.

    I november var indikatoren for svenske boligpriser på en av sine laveste målinger noensinne. Dette til tross for at den forbedret seg for tredje måned på rad fra -35 til -33. Dette indikerer at boligprisene vil fortsette å synke. 

    Fallende boligpriser ventes også å påvirke andre deler av økonomien. Dette ved at husholdningene bruker mindre penger på flere ting, ifølge Nordea. 

    «Vi forventer derfor et betydelig fall i husholdningenes forbruk neste år» , skriver de videre.