<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprisene kraftig ned

Renteøkningene biter, og boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viser kraftig fall for tredje måned på rad. Enkelte områder har nå negativ 12-månedersvekst.

    Publisert 5. des. 2022 kl. 11.00
    Oppdatert 5. des. 2022 klokken 15.59
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 895 ord
    Kraftig boligprisfall
    De siste tre månedene har boligprisene falt 6,5 prosent og enkelte områder har nå negativ 12 måneders vekst, sier adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, som forventer ytterligere prisfall.

    Boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viser at boligprisene falt 2,2 prosent nominelt i november. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene med 0,9 prosent.

    Boligprisene i Norge har så langt i 2022 steget med 2,4 prosent.

    Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var drøyt 4,2 millioner kroner ved utgangen av november.

    – Det kraftige fallet i boligprisene fortsatte i november med en nedgang på 2,2 prosent. De siste tre månedene har boligprisene falt 6,5 prosent og enkelte områder har nå negativ 12-månedersvekst, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen.

    – Med høyere rente er det ikke unaturlig at boligprisene korrigeres, men et stort boligprisfall vil få negative konsekvenser for norsk økonomi gjennom både lavere konsum og lavere boligbygging, advarer han.

    – Renten er høyere og sifo-budsjettet (en veileder for en person eller en families forbruk, red. anm.) er blitt større. Lånet blir betydelig mindre. Vi har eksempler på lånekunder som får under 80 prosent av det de kunne fått lånt ved årets start, sier Lauridsen.

    – Vi mener at bankene må gjøre individuelle vurderinger av kundene og slippe utlånsregimet. Dette ble innført da renten var lav, det er den ikke lenger, og i tillegg kommer det en ny finansavtalelov fra nyttår som forbyr bankene å gi lån til de som ikke har tilfredsstillende betjeningsevne, sier han.

    Svakest siden finanskrisen

    Boligprisene i Oslo falt 1,3 prosent fra oktober til november, og det er det kraftigste november-fallet siden finanskrisen i 2008. Den gang var det på 4,2 prosent.

    Sesongjustert falt Oslo-prisene 0,5 prosent.

    Novemberutviklingen var sterkest i Kristiansand med 0,4 prosent sesongjustert oppgang, mens Bergen var svakest med 2,6 prosent nedgang.

    Den sterkeste utviklingen hittil i år har Kristiansand med 8,4 prosent oppgang, med Stavanger-distriktet og Drammen og omegn nærmest på henholdsvis 6,8 og 4,6 prosent vekst.

    Svakest utvikling så langt i 2022 har Tromsø med en oppgang på 0,2 prosent.

    – Utviklingen var svak i de fleste områder med unntak av Kristiansand og Stavanger med omegn. Mange områder i Norge vil trolig ende med negativ utvikling i boligprisene når vi legger frem desembertallene i januar, sier Lauridsen.

    – Hvorfor øker prisene i Kristiansand og Stavanger, og er det en forbigående effekt?

    – Det går veldig godt i arbeidsmarkedet og en sterk olje- og gassnæring samtidig er det element av underprising i begge markedene i etterkant av oljeprisen. Jeg tror markedet vil være sterkere enn resten av Norge de nærmeste årene.

    Pessimisme i forkant

    Både økonomer og meglere var pessimistiske i forkant av statistikken.

    «Det ser ut til at retningen er klart nedover, og den viktigste forklaringen er den bratte renteoppgangen fra Norges Bank, som ennå ikke er unnagjort», skrev sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i mandagens morgenrapport.

    Han så for seg et sesongjustert prisfall på markante 1,5 prosent fra oktober til november, og var dermed mer pessimistisk enn DNB Markets som spådde 0,9 prosent. Sistnevnte var dermed «spot on.»

    «Pre corona»-volum

    I november ble 7.321 boliger solgt i Norge, 14 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021. Så langt i år er salget på 88.383 boliger, 9,7 prosent færre enn i samme periode i fjor.

    FALLET FORTSETTER: Norske boligpriser fikk seg en knekk på 2,2 prosent i november, viser statistikken fra Eiendom Norge og adm. direktør Henning Lauridsen. foto: Kaare Martin Granerud

    I november ble 7.410 boliger lagt ut for salg, 2,1 prosent færre enn i samme måned i 2021. Så langt i år er 99.541 boliger lagt ut for salg, 1,8 prosent færre enn i samme periode i fjor.

    – Omsetningen i boligmarkedet er nå tilbake på pre-pandemisk nivå. Det innebærer også at aktiviteten vil gå ned som normalt i november og desember, fortsetter Lauridsen.

    – Stresstestes for 9 prosent rente

    Den videre utviklingen i boligmarkedet mener Eiendom Norge-direktøren ligger i finansminister Trygve Slagsvold Vedums hender. 

    – Vårt råd er om utlånsforskriftens fremtid er krystallklart: Den bør avskaffes. Reguleringen har utspilt sin rolle fordi begrunnelsen for den, høy rente, ikke lenger er til stede, sier han videre. 

    Lauridsen mener det å opprettholde forskriften i en tid hvor renten ikke lenger er lav er et eksperiment med boligmarkedet, finansiell stabilitet og norsk økonomi.

    – Med normalisering av renten er det særlig kravet om at lånekundene skal tåle fem prosentpoeng rentepåslag som gjør det vanskelig å yte kreditt til vanlige husholdninger i bygd og by. Lånesøkere stresstestes nå for et rentenivå rundt 9 prosent, legger han til.

    – Det som diskuteres på julebord og firmafester nå om dagen er om man skal kjøpe eller selge bolig i dag, eller om man bør vente. Hva anbefaler dere?

    - Jeg tør aldri å gi den typen privatøkonomiske råd, jeg pleier å si at man bør kjøpe bolig når man trenger den innenfor et budsjett man har råd til.

    Kraftige meglerkutt

    Adm. direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling anslo overfor Finansavisen i forrige uke et prisfall på nærmere 2 prosent i november, og muligens litt mer i Oslo.

    – Det er Oslo som kjenner mest på dette taktskiftet. Det er Oslo som er mest forgjeldet og som kjenner mest på begrensningene i bankenes finansiering. Meglerne kutter ganske kraftig prisene for å få solgt. I resten av landet er det litt mer normalt, sa hun.

    – Volatile OBOS-tall

    OBOS-prisene som ble sluppet torsdag i forrige uke viste 4,7 prosent prisfall i Oslo og 4,2 prosent landet sett under ett.

    – Forrige gang prisene sank omtrent like mye, var i november 2008. Samtidig er det viktig å se nedgangen i sammenheng med at OBOS-prisene gikk mindre ned enn totalmarkedet i oktober, sa sjeføkonomen i OBOS, Sissel Monsvold, i en kommentar til tallene.

    Meglerhusenes økonomer, eksempelvis Gonsholt Hov i Handelsbanken senest mandag, har gjentatte ganger advart om volatiliteten i OBOS-statistikken.