<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Boligprisene fortsatt for høye for de fleste

En strammere utlånsforskrift vil gjøre veien til boligmarkedet nesten umulig for førstegangskjøpere uten foreldrebank, advarer Nordea.

    Publisert 5. des. 2022 kl. 12.53
    Oppdatert 5. des. 2022 klokken 15.38
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 626 ord
    ADVARER REGJERINGEN: Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea. Foto: Nordea

    Renteøkningene fra Norges Bank preger boligmarkedet, og dagens Eiendom Norge-statistikk viste at prisene i november falt kraftig for tredje måned på rad. Nominelt falt prisene 2,2 prosent, mens de sesongjustert falt 0,9 prosent.

    – Enkelte områder har nå negativ 12-månedersvekst, sa Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen da han presenterte tallene. 

    NEF advarer bankene

    Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving, mener nedgangen ikke er unaturlig i lys av at rentene har steget nærmere 2 prosent det siste halvåret. 

    – Markedet er preget av både svekket kjøpekraft og usikkerhet. Vi tror rentenivået vil toppe ut i nær fremtid og at usikkerheten vil slippe taket slik at korreksjonen bunner ut relativt tidlig på nyåret. Utlånsforskriften har virket klart begrensende på prisveksten, i 2021 var 12-månedersveksten 5,2 prosent og den ligger an til å gå i 0 i 2022, sier han i en kommentar til tallene. 

    – Derfor vurderer vi fallhøyden som mer begrenset i det norske boligmarkedet enn i land vi kan sammenligne oss med, fortsetter NEF-direktøren.

    Geving understreker betydningen av at bankene opprettholder en normal og sunn utlånspraksis med individuelle vurderinger av lånekunder innenfor rammen av gjeldende utlånsforskrift. 

    – Mellomfinansiering er et svært viktig instrument i bolighandelen. Dersom bankene i frykt for egne interesser gjør det til en regel at kundene må selge før de kjøper, kan dette virke selvforsterkende og bidra til en dypere fall i omsetning enn fundamentale forhold tilsier, forklarer han.

    – For dyrt for de fleste

    Nordea bekymrer seg mest for at det i løpet av høsten har blitt enda vanskeligere for førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet.

    – For de fleste er boligprisene fortsatt for høye, og taket for maksimalt lån er blitt lavere. Hvis regjeringen nå velger å stramme inn utlånsreglene, tror vi at veien inn i boligmarkedet blir nesten umulig for de mange som ikke har pengesterke foreldre som støtte, sier bankens privatmarkedsleder Randi Marjamaa .

    Kraftig boligprisfall
    De siste tre månedene har boligprisene falt 6,5 prosent og enkelte områder har nå negativ 12 måneders vekst, sier adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, som forventer ytterligere prisfall.

    Hun spår markedet videre ned i første halvår i 2023.

    – Med høyere renter og levekostnader opplever mange kunder å få tilsagn om noe lavere lån enn for noen måneder siden, noe som bidrar til å dempe aktiviteten i markedet, fortsetter Nordea-toppen.

    – Er det mange som får avslag? 

    - Det er ikke lavere antall lånesøknader eller høyere antall avslag nå enn for ett år siden, men vi merker at kunden tilpasser seg, men at man skal stressteste på 9 prosent, er ganske tøft, sier Marjamaa.

    – Det er fortsatt høy aktivitet og forventninger om at boligprisene skal ned 5-10 prosent, men høy befolkningsvekst og lav tilbud av nye boliger gjør det til et attraktivt marked. Boliglånsveksten hos oss dempes noe, men det er ingen bråbrems, sier hun.

    Marjamaa er i likhet med Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen klar på hva regjeringen bør gjøre når den i løpet av kort tid skal ta stilling til Finanstilsynets anbefaling om å stramme inn utlånsforskriften.

    – I en tid med stor usikkerhet i økonomien, er dette et usedvanlig dårlig tidspunkt å sette strengere utlånsrammer. Endringer i jobb- eller familiesituasjon gjør at det alltid er behov for å bytte bolig. Enda strammere regler vil gjøre det vanskeligere for bankene å hjelpe kunder i en utfordrende livssituasjon, sier hun.

    – Ikke utfor en klippe

    Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov var i overkant pessimistisk i forkant av statistikken ved å ansla et sesongjustert prisfall på 1,5 prosent

    «Tallene peker likevel mot ytterligere prisfall, men mildere enn vi har sett de siste tre månedene», skriver han i en «fast comment.»

    Gonsholt Hov viser til Norges Banks utlånsundersøkelse som peker mot lavere boliglånsetterspørsel og at bankene ventes å stramme noe inn på utlånspraksisen. 

    «Alt i alt er indikasjonene klare på at boligmarkedet vil svekkes ytterligere som en følge av Norges Banks innstramning. Men detaljene bak dagens tall antyder at boligmarkedet ikke faller utfor en klippe», legger sjeføkonomen til.