<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Oppheving er den viktigste driveren

Men på et punkt er juryen fortsatt ute, mener sjef for globale oljemarkeder i Rystad Energy, Bjørnar Tonhaugen. 

  Publisert 11. mai 2020 kl. 12.19
  Oppdatert 11. mai 2020 klokken 13.17
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 254 ord
  Bjørnar Tonhaugen om oljeprisen
  11.05.2020

  – Det er fremdeles opphevingen av coronatiltakene som er den viktigste driveren. Det er de som har forårsaket denne etterspørselskollapsen som har vært helt enorm, sier sjef for globale oljemarkeder i Rystad Energy, Bjørnar Tonhaugen til Finansavisen. 

  – Noen har pekt så mye som 30 prosent reduksjon i oljeetterspørselen. Vårt tall har vært rundt 28 prosent. Det er det som vil drive farten på gjeninnhentingen i oljeprisen også.

  En annen driver er Opec-kuttene. 

  – De har trådt i kraft fra 1. mai. Så nå reduseres eksporten fra land som Saudi-Arabia, Russland og andre Opec+-land. På toppen av det har vi fått mange nyheter og datapunkter som støtter opp under at amerikansk oljeproduksjon faller veldig raskt i mai, sier Tonhaugen. 

  Han peker på at det er ganske sannsynlig at produksjonen faller med mer enn en million fat per dag fra april til mai.  

  – Delvis fordi man reduserer aktivitet, slik at produksjonen faller raskere, slik at de ikke starter nye brønner, men at de faktisk stenger ned brønner. 

  Han tror den verste volatiliteten i oljemarkedet er bak oss. 

  – Men det er en ting jeg tror «juryen fremdeles er ute» på, og det er om vi kommer til å nå lagringstaket eller ikke.

  Han peker på diskusjonen om man vil gå tok for praktisk lagringskapasitet i oljemarkedet i løpet av mai. 

  – Nå ser det ut som at produksjonen reduseres raskt nok, og etterspørselen kanskje henter seg noe raskere inn, slik at vi kan klare å unngå dette taket. Men hadde vi nådd dette taket, ville vi fått en eksplosjon i volatilitet igjen, sier Tonhaugen.