<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet tapte 188 milliarder kroner

Selv med et godt andre kvartal, ble tapene fra første kvartal for store til å dekke over. 

Publisert 18. aug. 2020 kl. 09.44
Oppdatert 18. aug. 2020 klokken 10.12
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 236 ord
TAPTE: Oljefondet fikk en negativ avkastning i første halvår i år. Her fra da sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) presenterte Nicolai Tangen (på storskjerm til venstre) som ny leder for Norges Bank Investment Management (Oljefondet). Avtroppende leder Yngve Slyngstad i midten. Foto: NTB Scanpix

Statens pensjonsfond utland tapte i løpet av årets første seks måneder 188 milliarder kroner. Det tilsvarer en avkastning på minus 3,4 prosent i første halvår. Det melder Norges Bank Investment Management tirsdag.

I løpet av årets to første kvartaler har oljefondet tapt 6,8 prosent i avkastning på aksjeinvesteringer. For unotert eiendom fikk fondet en avkasting på minus 1,6 prosent, mens på renteinvesteringer fikk man faktisk en avkastning på 5,1 prosent.

Store svingninger

– Det var store svingninger i aksjemarkedet i perioden. Året startet optimistisk, men stemningen i markedet snudde brått da coronaviruset begynte å spre seg globalt. Det kraftige børsfallet i første kvartal ble imidlertid bremset av en massiv penge- og finanspolitisk respons, sier Trond Grande, nestleder i Norges Bank Investment Management.

I første kvartal tapte fondet hele 1.350 milliarder kroner. Men takket være mange stimulipakker og en gradvis gjenåpning av samfunnet, fikk oljefondet i andre kvartal hentet inn mye av det tapte da de fikk en avkastning på 1.162 milliarder kroner. Det ble også tatt ut 167 milliarder kroner i løpet av det første halvåret. 

Ved utgangen av juni i år hadde oljefondet en verdi på 10.400 milliarder kroner. Av dette var 69,6 prosent investert i aksjer, 2,8 prosent var plassert i unotert eiendom og 27,6 prosent var i rentepapirer. 

En svak krone har også vært en faktor for oljefondets rekyl. Ifølge Norges Bank Investment Management bidro en svekket kronekurs til å øke fondets verdi med 672 milliarder kroner.