<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

- Har ikke tillit til meg som styreleder

Manglende tillit fra John Fredriksen er årsaken til at Glen Ole Rødland nå forsvinnner ut av jobben som styreleder i Seadrill.

Publisert 31. mai 2021 kl. 08.12
Oppdatert 31. mai 2021 klokken 14.15
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 566 ord
GIR SEG: Glen Ole Rødland. Foto: Iván Kverme

SDRL ACR

Etter halvannet år går Glen Ole Rødland av som styreleder i John Fredriksens riggselskap Seadrill med umiddelbar effekt.

Han går også av som styreleder i Fredriksen-selskapet Axactor.

I en epost til Finansavisen skriver Rødland:

«Jeg har vært så heldig å få arbeide med restruktureringen av Seadrill i overkant av ett og et halvt år nå. Det har vært hektisk og lærerikt og jeg vil berømme både styret og ledelsen i selskapet for et meget godt samarbeide. Som en følge av at riggmarkedet har vært i en nedadgående trend/marked i syv år fra 2014, er restruktureringen av Seadrill og de fleste av våre konkurrenter relativt omfattende. Skal en lykkes i en slik prosess er det viktig at en har tillit fra alle involverte parter og at en søker å finne en balansert løsning og en løsning som gir et konkurransedyktig selskap etter restruktureringen. Hemen informerte meg fredag at de ikke lenger har tillit til meg som styreleder i Seadrill. Jeg har derfor valgt å trekke meg fra styret i Seadrill med umiddelbar virking. En naturlig følge konsekvens av dette er at jeg også har valgt å fratre i Axactor,» skriver den nå avgåtte styrelederen. 

Rødland tok over som styreleder i Seadrill etter John Fredriksen i november 2019. Rødland har blant annet bakgrunn fra Swedbank, HitecVision og Øystein Stray Spetalens selskap Ferncliff. Han sitter i flere styrer, blant annet som styreleder i Prosafe og i AqualisBraemar.

«Styret vil takke Glen for hans ledelse og rådgivning i hans periode som styreleder i Seadrill, og arbeidet han har ledet for å få fremgang i den pågående restruktureringen,» skriver Seadrill-styret i en børsmelding mandag.

Utnevnte styremedlem

Det er foreløpig ikke kjent hvem som tar over som ny styreleder i Seadrill.

Seadrill skriver i en epost til Finansavisen at selskapet ikke har detaljer rundt dette ennå.

I forrige uke ble det kjent at Svein Harald Øygard var utnevnt til nytt styremedlem i Seadrill. Han har erfaring fra blant annet McKinsey og Finansdepartementet, og var også i en periode midlertidig sentralbanksjef på Island.

Samtidig ble Grant Creed ansatt som ny finansdirektør i Seadrill, mens Leif Nelson blir ny driftsdirektør. Begge kommer fra andre stillinger i riggselskapet.

Restrukturerer

Det har i lengre tid vært jobbet med en omfattende restrukturering av balansen i Seadrill.

Der har det blant annet vært foreslått at gjeld for 41 milliarder kroner skal gjøres om til egenkapital. Det vil i så fall bety at långiverne blir nye, store eiere i riggselskapet, mens dagens aksjonærer risikerer å sitte igjen med lite av verdi.

Konsernsjef Stuart Jackson i Seadrill sier i mandagens melding at selskapet gjør gode fremskritt med långiverne.

I en epost til Finansavisen skriver IR-ansvarlig Iain Cracknell i Seadrill at det ikke er noen forsinkelser i restruktureringsprosessen i forbindelse med at Rødland er gått av. 

Ut av Axactor

I en separat melding opplyses det at Rødland også trekker seg som styreleder i Axactor. 

Der har styret utnevnt Merete Haugli som midlertidig styreleder. Hun har vært styremedlem i selskapet siden 2017 er også styreleder i Norwegian Property og sitter i valgkomitéen i Mowi og North Energy. 

Som en konsekvens av avgangen vil Rødlands opsjonsavtaler i Axactor bli terminert, opplyses det.

«Jeg beklager å måtte annonsere at jeg har trukket meg som styreleder i Axactor-styret. Jeg har hatt en spennende tid i Axactor. Sammen med et svært kompetent styre og ledelse, har vi utviklet en bærekraftig plattform og strategi videre», skriver Rødland i meldingen fra Axactor.