<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB-økonom Kyrre Aamdal: Kan gi store virkninger inn i finansmarkedene

Ender det gjeldstunge selskapet Evergrande Group i mislighold, kan det gi store virkninger inn i finansmarkedene, påpeker seniorøkonom i DNB Markets, Kyrre Aamdal.

Publisert 21. sep. 2021 kl. 09.10
Oppdatert 21. sep. 2021 klokken 09.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 321 ord
STORE VIRKNINGER: Dersom det gjeldstunge selskapet, Evergrande Group, ender i mislighold, kan det gi store virkninger inn i finansmarkedene, ifølge Kyrre Aamdal, Seniorøkonom, DNB Markets. Foto: Iván Kverme

Verdens børser falt markant mandag på risikoen for at kinesiske Evergrande Group vil misligholde låneavtaler.

Oslo Børs åpnet rett ned første handelsdag i uken, og fortsatte fallet utover dagen, og endte til slutt ned 2,35 prosent.  Forrige gang vi opplevde et lignende fall på Oslo Børs var 19. juli. Da var hovedindeksen ned 2,39 prosent.

Store ringvirkninger

Evergrande-aksjen, notert på Hong Kong-børsen, har falt med 85 prosent siden årsskiftet og med nesten 50 prosent siden starten av september. Mandag hentet kursen seg litt inn fra bunnen, men falt delvis tilbake i natt. 

Kursfallet de siste månedene reflekterer ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets myndighetenes regulatoriske innstramminger som har utfordret forretningsmodellene til en rekke selskaper. Han peker på at de siste ukene har nedgangen mer vært direkte knyttet til gjeldsproblemene i eiendomssektoren og faren for mislighold. 

«Dersom det gjeldstunge selskapet ender i mislighold, kan det gi store virkninger inn i finansmarkedene», skriver Aamdal i morgenrapporten.

 Noen trekker paralleller til Lehman Brothers og finanskrisen. Seniorøkonomen mener en bedre sammenlikning av det verste utfallet er heller fallet for LTCM og Asiakrisen, der konsekvensene ble store lokalt og regionalt, men med mer begrensede utslag for den øvrige verdenen. 

«Mest sannsynlig vil kinesiske myndigheter gripe inn og forhindre utfall med brede globale konsekvenser», heter det fra Aamdal.


Toppen av isfjellet

Analysesjefen i SpareBank 1 Markets frykter at flere selskaper kan være i en lignende situasjon.

– Det vi ikke vet, er om dette kun er toppen av isfjellet. Mest sannsynlig er det mer, uttalte Ringholm til TDN Direkt mandag.

Og selv om vi får en form for risikojusterende redningsaksjon, tror han dette vil slå negativt ut på Kinas vekst, selv i «best case».

– Den kinesiske eiendomssektoren har vært den dominerende sektoren i Kina og nå kommer den til å vokse mindre fremover, og dette kommer til å barbere bort noe av den fremtidige veksten i Kina, sa han.