<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår 20 prosent børskrakk – slik kan du beskytte porteføljen

Morgan Stanley mener markedet vil falle 10-20 prosent. Sjefstrateg Mike Wilson kommer med flere anbefalinger for å hedge mot fallet. 

  Publisert 11. okt. 2021 kl. 12.43
  Oppdatert 11. okt. 2021 klokken 13.13
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 546 ord
  NERVØS: Mike Wilson, sjefstrateg i Morgan Stanley, tror markedet vil krakke.  Foto: Bloomberg

  Minkende vekst og strammere finansielle betingelser legger press på aksjemarkedet, ifølge Morgan Stanley.

  Fredagens viktige arbeidsmarkedsrapport fra USA viste at sysselsettingsveksten utenfor USAs landbruk – «ofte kalt månedens viktigste tall» – i september kom inn milevis under konsensus.

  Mike Wilson, sjefstrateg i Morgan Stanley, er nervøs for utfallet på børs.

  – Kort sagt vil dyrere boligpriser bety lavere aksjekurser. Det vil også at vi foretrekker verdi over vekst selv når aksjemarkedet går lavere, sier han i et notat til sine klienter forrige uke. 

  Wilson tror krakket vil bli ledet av overprisede teknologiaksjer der estimatene ligger langt over der de bør være, ifølge Bloomberg.

  I den forbindelse anbefaler sjefstrategen trygge sektorer som bank, konsum og helse for å stå av stormen.

  Bank – Bank of America

  Bank of America har det siste tiåret strømlinjet og raffinert driften i selskapet, og har med det gått fra en av de lavest rangerte bankene i USA til å bli den nest største.

  Banken forvalter totalt 2.300 milliarder dollar, mens JPMorgan Chase topper rangeringen med med 3.000 milliarder.

  Etter hvert som økonomien henter seg inn igjen og inflasjonen stiger vil rentene følge etter. Det setter banken i en god posisjon for å fortsette suksessen, ifølge Wilson.

  Selskapet har en utbytteavkastning på 1,9 prosent. 

  Konsum – PepsiCo

  PepsiCo er så mye mer enn et brusselskap. Selskapet produserer for eksempel også Mountain Dew og Gatorade, men også produkter som Frito-Lay, Quaker Foods, Tropicana, SodaStream og mange flere rundt om i verden.

  Nå som mange bruker mye tid hjemme har snackskonsum skutt i været, og det er godt nytt for Pepsi. Selskapet rapporterte 20 prosent vekst i salget i år – opp til 19,2 milliarder dollar og langt over estimatet på 18 milliarder.

  Selskapet utbetaler også utbytter i stor stil. Utbytteutbetalingene har vokst med hele 7,7 prosent de siste ti årene. Storkonkurrent Coca-Colas utbytter – som er kjent for å være en utbytteaksje – har i samme periode vokst med 6,6 prosent.

  Selskapet har en utbytteavkastning på 2,8 prosent. 

  Helse – Johnson & Johnson

  Helsegigant Johnson & Johnson (JNJ) har blitt et velkjent navn etter pandemi og coronavaksiner, men selskapet har også andre merkevarer som Band-Aid, Tylenol, hudpleieselskapet Neutrogena, Listerine og Clean & Clear.

  JNJ har følgelig en diversifisert tilnærming til helseindustrien og vil dermed klare å stå seg gjennom økonomiske utfordringer, mener Wilson.

  Selskapet har også interesser i kreftforskning, så muligheten for vekst er til stede. Utbytteavkastningen ligger på 2,7 prosent.

  Alternative investeringer

  Men selv de mest defensive aksjer kan falle hvis markedet faller bredt. Dersom man ønsker å investere i noe som har lite sammenheng med aksjemarkedet finnes det alternative investeringer der ute: Kunst, klassiske biler, alkohol og vesker er gode steder å starte.

  Ifølge kunstbørsen Masterworks gir kunst en årlig avkastning på 14 prosent, mot 9,5 prosent på S&P 500.

  De beste globale alternative investeringene (siste ti år)

   

  1: Sjelden Whisky - 478 prosent

  2: Klassiske biler - 193 prosent

  3: Vin - 127 prosent

  4: Vesker - 108 prosent

  5: Klokker - 89 prosent

  6: Mynter - 72 prosent

  7: Kunst - 71 prosent

  8: Smykker - 67 prosent

  9: Fargede diamanter - 39 prosent

  10: Møbler - 22 prosent 

  Kilde: Knight Frank