<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Halvering i verdien av NFT-aper

Den digitale samlingen til Bored Ape Yatch Club har vært et av de heteste kryptoprosjektene de seneste årene. Nå har verdien over halvert seg.

Publisert 30. mai 2022 kl. 20.30
Oppdatert 30. mai 2022 klokken 20.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
FALLER: NFT-markedet har kjølnet den seneste måneden.  Foto: NurPhoto

Bored Ape Yacht Club er NFT bygget på ethereum-blokkjeden og består av bilder av en ape med forskjellige klær og uttrykk. Apene har blitt ett av verdens mest populære digitale samlinger og har solgt for hele 1,4 milliarder dollar – 12 milliarder kroner.

Denne helgen ble enkelte NFT fra kolleksjonen solgt for 88 eth – 153.000 dollar. Det tilsvarer en nedgang på over 60 prosent fra tidligere 138 eth – 390.000 dollar, basert på eth-prisen ved den tiden, i følge data fra CoinGecko.

Kjendiser som Paris Hilton, Madonna og Eminem besitter NFT fra den digitale samlingen. Artisten Justin Bieber har også kastet seg på trenden og bladde opp hele 1,5 millioner dollar – 12,9 millioner kroner for ett bilde.

Svakt marked

Nedgangen i verdien på NFT fra Bored Ape Yatch Club kommer samtidig som et generelt fall i kryptomarkedet. Majoriteten av NFT er basert på kryptovalutaen Ethereum som er ned over 32 prosent den seneste måneden. Bitcoin er ned 20,40 prosent i samme periode. 

– Når et risk-off sentiment blir inngrodd i markedene, vil aktiva lengst ut på risikokurven bli knust, sier en analytiker i analyseselskapet IntoTheBlock. 

Transaksjonsvolumet til NFT har også falt. Verdens største markedsplass for NFT, OpenSea, sitt handelsvolum har falt mer enn 45 prosent til 2,53 milliarder dollar den seneste måneden. Antall aktive handlere har også falt 13 prosent til 416.419 brukere, i følge data fra DappRadar.

Likevel mener analytikeren at nedturen trolig ikke er permanent.

– Dette er ikke første gang at NFT virker dødt, og det vil heller ikke være den siste, avslutter analytikeren.

NFT: enkelt forklart

  • Non-fungible token: digitalt eierskapsbevis knyttet til en digital gjenstand
  • Bruker blockchain-teknologi for å sikre at gjenstanden er unik og ikke-piratkopierbar
  • Ofte knyttet til kunstverk
  • Den dyreste NFTen var til et kunstverk av en digital kunstner kalt Beeple. Den ble solgt på auksjon til 69 millioner dollar.