<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wien er verdens beste by å bo i

Wien er verdens beste by å bo i for tredje gang på fem år. Ingen norske byer er på topp-10 listen i år heller.

  Publisert 24. juni 2022 kl. 16.26
  Oppdatert 29. juni 2022 klokken 09.43
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 259 ord
  VERDENS BESTE: Den østerriske hovedstaden, Wien, er verdens beste by å bo i. Foto: Miroslav Petrasko

  Wien er verdens beste by å bo i, ifølge Global Liveability Index 2022. 

  Rapporten gis ut av The Economist Group en gang i året og inkluderer 172 byer som blir vurdert på de fem kategoriene: stabilitet, helsevesen, kultur og miljø, utdanning og infrastruktur.

  Wien toppen også listen i 2018 og 2019.

  Byen byr på mange muligheter for kultur og underholdning, samt god infrastruktur og generell stabilitet. 

  Fem andre små europeiske byer er blant de ti beste, som også har dratt nytte av lettelsen av covid-19-restriksjonene. Siden i fjor har Paris og London, som vanligvis presterer dårligere i rangeringen på grunn av storbyproblemer som kriminalitet, steget med 23 og 27 plasser til henholdsvis 19. og 33. plass.

  Østeuropeiske byer på listen faller på grunn av økt geopolitisk risiko.

  På bunn

  På bunnen av listen finner vi nok en gang byer som Damaskus (Syria), Tripoli (Libya) og Lagos (Nigeria) på grunn av sosial uro, terrorisme og konflikter. De fleste av de ti nederste byene har imidlertid forbedret scoren sin fra i fjor. 

  Inflasjon truer bo-kvaliteten i mange byer

  Den kraftige inflasjonsøkningen vil ifølge rapporten påvirke bo-kvaliteten i mange byer, særlig dersom det også blir svekket mat- og drivstoffforsyninger på grunn av krigen i Ukraina. Enten må innbyggerne betale mye høyere priser (noe som gjør det vanskeligere å nyte kulturen og miljøet i byene) eller så må myndigheter ta på seg mer av byrden (som vil svekke kvaliteten på offentlige tjenester). 

  I tilegg kan rentehevinger føre til at enkelte virksomheter, blant annet hoteller og restauranter, som allerede er svekket av pandemien, kanskje ikke overlever. Dette vil redusere bo-kvaliteten ytterligere.