<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Porsche børsnoteres innen to måneder

En børsnotering av Porsche har ligget i kortene det seneste året. På mandag skal styret i Volkswagen bestemme om det vil skje i september eller oktober.

  Publisert 3. sep. 2022 kl. 14.51
  Oppdatert 3. sep. 2022 klokken 14.59
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 444 ord
  BØRSDEBUT: En børsnotering av sportsbilmerket Porsche er rett rundt hjørnet. Foto: Porsche

  Et av verdens mest ikoniske luksusbilmerker, Porsche, har nå bestemt at det skal børsnoteres i løpet av årets slutt. Transaksjonen vil stå som en av de største noteringene i tysk historie og selskapet har allerede engasjert storbanker som Goldman Sachs, Bank of America, JP Morgan og Citigroup i jakten på ekstern kapital.

  Ledelsen og styret i Volkswagen AG skal nå møtes på mandag for å diskutere om en børsnotering skal finne sted i slutten av september eller starten av oktober, melder Reuters.

  Fra majoritet til minoritet

  Det er det tyske børsnoterte selskapet Volkswagen AG som eier 100 prosent av aksjene i Porsche AG. Samtidig kontrollerer entiteten Porsche SE 31,4 prosent av aksjene og over halvparten av stemmerettene i Volkswagen AG. Det gjør at børsnoterte Porsche SE, som er heleid av den tyske Porsche-Piech-familien, til den kontrollerende aksjonæren i Porsche AG.

  Aksjonærliste - Volkswagen AG

   

  Aksjonær Andel Aksjonær Stemmerett
  Porsche SE 31,4 % Porsche SE 53,3 %
  Utenlandske, institusjonelle investorer 27,0 % Delstaten Niedersachsen 20,0 %
  Qatar Holding 10,5 % Qatar Holding 17,0 %
  Delstaten Niedersachsen 11,8 % Fri flyt 9,7 %
  Private investorer 16,0 %
  Tyske institusjonelle investorer 3,3 %

  Kilde: Volkswagen AG

  I følge Volkswagen er planen for børsnoteringen at de skal splitte aksjene i Porsche AG i to deler - der halvparten vil være vanlige aksjer, mens den resterende andelen skal være preferanseaksjer.

  Opptil 25 prosent av preferanseaksjene vil bli solgt ved børsnoteringen - som betyr at kun 12,5 prosent av aksjene i selskapet vil være i fri flyt.  De ordinære aksjene vil fremdeles ha stemmerett, men preferanseaksjene vil ikke ha det. Det betyr at investorer som investerer i selskapet i etterkant av børsnoteringen vil ikke ha påvirkning på hvordan selskapet skal styres.

  Ved salg av preferanseaksjene til det åpne markedet vil selskapet kunne hente opptil 10,6 milliarder euro - 105 milliarder kroner - dersom verdsettelsen av Porsche havner i det øvre sjiktet.

  Siden de ordinære aksjene ikke vil bli børsnotert, vil de forbli i hendene til Volkswagen som vil bli den kontrollerende aksjonæren i selskapet. På den måten vil Porsche SE bli minoritetseier med i overkant av 25 prosent av de ordinære aksjene av Porsche AG.

  Sjelden mulighet

  I de innledende møtene med potensielle investorer har Porsche blitt solgt inn som det beste fra begge verdener, og som en kombinasjon av rivalen Ferrari og luksusmerket Louis Vuitton. To selskaper med stor suksess på henholdsvis den italienske og franske børsen.

  Qatars eget statsfond (som allerede er storaksjonær i Volkswagen) skal i følge Bloomberg, ha bestemt seg for å bli en «strategisk investor» i det ikoniske bilmerket. Blant andre interesserte skal Abu Dhabis Mubadala Investment, ADQ og Saudi Arabias statlig fond skal være blant de som vurderer en betydelig investering i Porsche, ifølge Bloombergs kilder.

  Investorene skal derimot være bekymret over aksjonærstrukturen og frykter at Porsche blir for tilknyttet resten av Volkswagen-konsernet. Det utfordrende børsnoteringsklimaet bidrar også til usikkerhet blant investorene.