<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordtap – skal si opp 20 prosent av de ansatte

Japanske Softbanks Vision Fund har gått på en stjernesmell de to seneste kvartalene. Nå sier ryktene at selskapet skal sparke 20 prosent av de ansatte.

    Publisert 3. sep. 2022 kl. 16.05
    Oppdatert 3. sep. 2022 klokken 19.58
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 269 ord
    ANNUS HORRIBILIS: Softbank har servert saftige underskudd i 2022. Her representert ved adm.direktør Masayoshi Son. Foto: Bloomberg

    Softbank var lenge et selskap som var på alles lepper. Grunnleggeren Masayoshi Son ble nærmest genierklært etter tidlige investeringer i Alibaba, Tik Tok-eier Bytedance, Uber og Sprint. Det seneste året har derimot investeringsfondet Vision Fund blitt hardt straffet for investeringer i selskaper med hovedfokus på høy vekst.

    Ved seneste kvartalstallfremleggelse for Vision Fund var fasiten nemlig et rekordtap på 23,4 milliarder dollar. 

    Store tap for Vision Fund kan tilskrives større fall i porteføljeselskaper som Uber, Autostore og Caupang.  Prisingen på de unoterte porteføljeselskapene skal også ha falt som følge av svake resultater, og verdifall hos sammenlignbare selskaper.

    Kostnadskutt

    En ny rapport fra Bloomberg melder nærstående kilder av selskapet at det skal redusere antall årsverk i fondet med minst 20 prosent. Videre melder kilden at selskapet kan si avskjedige opptil 100 stillinger allerede denne måneden. En reduksjon av antall årsverk vil være på kontorene i USA, England og Kina. Totalt er det 500 ansatte i investeringsavdelingen til fondet.

    – Kvartalets tap er det største i selskapets historie og vi tar det veldig seriøst, sa adm. direktør Masayoshi Son ved fremleggelsen av tallene for årets andre kvartal.

    – Vi må ty til kostnadskutt i Vision Fund. Dette vil innebære en reduksjon av antall årsverk - noe jeg har bestemt meg for at skal gjennomføres.

    Reduksjonen i antall årsverk har allerede begynt å spille seg ut. For kun få dager siden meldte Rajeev Misra - mannen som hjalp Son med å sette opp tek-fondet i 2017 - at han ville gå slutte i stillingen som visepresident for SoftBank Group. Misra vil derimot fortsette i rollen som sjef for Softbank Investment Advisers som hjelper med å overse fondets allerede eksisterende posisjoner.