<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Her er Bill Gates' utbyttefavoritter

Bill Gates trenger inntekter for å fortsette å kunne dele ut så mye som han gjør til veldedighet. Her er stiftelsens beste utbytteaksjer. 

Publisert 12. sep. 2022 kl. 12.23
Oppdatert 12. sep. 2022 klokken 13.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 341 ord
UTBYTTE: Bill Gates' veldedige organisasjon satser på disse aksjene.  Foto: Reuters

Markedene er usikre, inflasjonen har en klam hånd rundt verdensøkonomien, krigen i Ukraina er nok et usikkert moment å ta hensyn til og mange analytikere spår vanskelige tider fremover.

– Det er god grunn til å være urolig, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Finansavisen.

En god måte å diversifisere porteføljen i usikre tider er å gå for utbytteaksjer. De tilbyr stabil avkastning selv i dårlige tider.

Én slik utbytteportefølje er det The Bill & Melinda Gates Foundation Trust som står for, ifølge Nasdaq. De deler ut penger i øst og vest og må følgelig sørge for å ha en stabil inntektsstrøm på den andre siden for å kunne fortsette initiativene.

– Tesla er Apple på steroider
George Gianarikas, senioranalytiker i Canaccord Genuity spår tredobling av kursen i Tesla. Men bør du velge Musks gigant eller konkurrenten Rivian?

Utbytteaksjene

Uansett hvordan det går med økonomien vil politikerne måtte betale søppelselskaper for å fjerne søppelet vi produserer. Det er også det første aksje på listen jobber med og Waste Managamenet er største aktør i sektoren.

Aksjen har doblet seg siste fem år og ser 10 prosent inntektsvekst i år. Selskapet har en utbytteavkastning på 1,5 prosent og har økt utbyttet 19 år på rad. 

Bare siste 12 måneder har selskapet utbetalt nær 1 milliard dollar – 9,8 milliarder kroner – til aksjonærene. Og med en fri kontantstrøm på 2,5 milliarder dollar trenger ikke investorene å uroe seg for å få utbytte i årene som kommer heller.

Byggegigant Caterpillar nyter godt av Joe Bidens nylig innførte infrastrukturplan på 1.200 milliarder dollar – ganske nøyaktig like stort som hele det norske Oljefondet. Planen kan bety store kontrakter til Caterpillar.

Selskapet har også eksponering mot råvarer gjennom gruvedrift og energiavdelinger. I juni annonserte de en økning på 8 prosent i utbyttetutbetalingene som gir en kvartalsvis utbetaling på 1,20 dollar pr. aksje. Det tilsvarer 2,5 prosent utbytteavkastning. Selskapet har økt utbyttet 28 år på rad.

Sist ut er Walmart. Dagligvaregiganten er en lavpriskjede og det er hit man går for å spare penger når prisene stiger som nå. Walmart har økt utbyttet hvert år de siste 49 årene. Utbytteavkastningen er på 1,6 prosent og gir årlig utbetaling på 2,24 dollar pr. aksje.

Aksjen handles nå til kurs på 136 dollar – langt under årstoppen i april på 161 dollar.