<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Forventer videre børsfall på Wall Street – fryktindeksen stiger markant

– Rentefrykten råder, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet. Mandag stiger fryktindeksen seks prosent.

Publisert 19. sep. 2022 kl. 12.55
Oppdatert 19. sep. 2022 klokken 14.36
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 245 ord
MANDAG: Futures indikerer en rød børsåpning i USA. Foto: Bloomberg

Futures indikerer at det går mot en rød start på New York-børsen. Ifølge MarketWatch ligger det an til at Dow Jones og S&P 500 vil falle 0,9 prosent mens Nasdaq starter dagen med en nedgang på 1,0 prosent. 

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 3,49 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, stiger 5,9 prosent til 27,83.

– Markedet har vært for optimistisk

– Rentefrykten råder, samtidig som det er teknisk resesjon i USA og Europa. Kombinerer du lavere råvarepriser og lavere global vekst så har du bakteppet til børsfallet. Markedet har nok vært for optimistisk når det gjelder de fremtidige selskapstallene og makronyhetene, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Finansavisen.

Onsdag er det et nytt rentemøte i den amerikanske sentralbanken.

«Hvor mye sentralbankene skal fortsette å stramme inn, selv om økonomien er på vei inn i en nedtur, og hvorvidt nedturen blir sterk nok til å faktisk ta knekken på inflasjonen, er to av de mest sentrale spørsmålene i tiden som kommer», skriver analytiker Ingvild Borgen i en rapport fra DNB Markets.

Ingen myk landing

Felles for mange av verdens sentralbanker er at de kjemper en knallhard kamp mot den skyhøye inflasjonen.

«Viljen til å knekke dette inflasjonspresset synes nå å være urokkelig, og dette vil gå på bekostning av veksten fremover. Noen myk landing virker ikke lenger å være en mulighet», skriver Handelsbanken i en rapport.

En hacker skal ha lekket 90 filmklipp fra spillgiganten Rockstar Games' «GTA 6». I mandagens førhandel faller aksjene i Rockstar-eier, Take-Two Interactive Software, med 6,5 prosent.