<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SEC vil ikke forby betaling for ordreflyt

Frykten for at SEC skal regulere betaling for ordreflyt har vært et vått teppe på aksjer som Virtu og Robinhood de seneste årene. Nå er det kjent at det ikke vil forbys enda.

Publisert 22. sep. 2022 kl. 20.45
Oppdatert 22. sep. 2022 klokken 21.10
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 277 ord
BRA NYHETER: Meldingen fra SEC om at de ikke vil forby betaling av ordreflyt er delta positive nyheter for Robin Hood da majoriteten av selskapets inntekter kommer fra det. Foto: Patrick Sison

US Securities and Exchange Commission (SEC) annonserte torsdag at det ikke ville forby betaling for ordreflyt. Frykten for dette har lenge vært som et vått teppe på kursene til samtlige børsnoterte selskaper som Robin Hood og Virtu da majoriteten av selskapenes inntekter stammer fra det.

Fremdeles risiko

Betaling for ordreflyt innebærer at et selskap dirigerer en aksjehandel fra en kunde til en markedspleier (market maker) som utfører aksjehandelen, og denne markedspleieren sender et beløp til selskapet mot at det fikk utføre handelen. Eksempelvis utgjorde betalinger for ordreflyt rundt 75 prosent av Robinhoods inntekter i 2021.

Canada, Australia og England har allerede gjort betaling for ordreflyt ulovlig.

Avgjørelsen fra SEC kommer etter måneder med interne forhandlinger, i følge interne kilder til Bloomberg. SEC melder derimot at det fremdeles kan gjennomføre andre regulatoriske endringer som gjør prosessene mindre profitable. 

Omdiskutert

– Betaling for ordreflyt har lenge vært en intern strid mellom privatkunder og Wall Street. På den ene siden gir det muligheten til «gratis trading» for investorer. På den annen side vil det gi en mulighet for Wall Street til å «front-runne» individer for profitt, skriver stjefsstrateg Lance Roberts i RIA Investments, og fortsetter:

– Vi holder ikke pusten for at noe vil endre seg for det bedre når som helst snart.

Videre skriver sjefsstrategen at SEC vurderer å bruke et auksjonsmarked som vil tvinge selskaper til å konkurrere med hverandre for å fylle en individuell investors ordre. Dette mener Robert vil påvirke hvordan selskaper som Citadel Securities og Robinhood vil prosessere ordre fra privatkunder.

Betaling for ordreflyt ble spesielt omdiskutert etter short-squeezen i AMC og GameStop i fjor. Da hadde mange investorer kjøpt aksjer fra meglere som ikke tok kommisjon og godtok betaling for ordreflyt av et fåtall store markedspleiere.