<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Mot ny nedtur på Oslo Børs

Resesjonsfrykten rår på børsene. Asia faller fredag, og fortsetter der Wall Street slapp torsdag. Også oljeprisen ser rødt.

Publisert 23. sep. 2022 kl. 07.24
Oppdatert 23. sep. 2022 klokken 08.25
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 573 ord
FALLER? Pilene ser ut til å peke nedover for Oslo Børs fredag. Foto: Iván Kverme

Av førhandelen hos handelsplattformen IG er Oslo Børs ned 0,14 prosent rundt klokken 08.20 fredag.

Nordnet-analytiker Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner flatt i dag, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,3] prosent.

10-åringen amok

«Etter at Fed hevet renten med 0,75 prosentpoeng onsdag, har aksjer innenfor consumer cyclicals (forbruksvarer) slitt, mens consumer defensives (konsumvarer) og health care (helse) klart seg relativt bra. Med andre ord er det mange investorer som forbereder seg på svakere økonomisk vekst. Feds mål er i disse dager å «myklande» økonomien, det vil si bringe ned aktiviteten sammen med inflasjonen, for så å legge til rette for ny oppgang lenger frem i tid. Hvorvidt de vil lykkes med det gjenstår å se», skriver han i dagens morgenoppdatering.

«Den amerikanske rentekurven er fortsatt invertert, det vil si de korte rentene (2-årsrenten) ligger over de lange rentene (10-årsrenten). I gårsdagens handel derimot, minsket denne avstand, noe som isolert sett, er positivt. 10-årsrenten passerte 3,70 prosent, mens 2-årsrenten stod på stedet hvil. Snittrenten i USA er for øvrig på 4 prosent, et nivå vi nå nærmer oss», heter det videre.

Asia-børsene

Børsene i Asia- og Stillehavsregionen faller for tredje dag på rad.

Etter nye, aggressive toner og den tredje trippelhevingen på rad fra Federal Reserve onsdag, fulgte både den britiske , sveitsiske , norske, tyrkiske og filippinske sentralbanken opp med renteøkninger torsdag. Investorer frykter mer og mer en global resesjon.

I Kina faller Shanghai Composite-indeksen drøye prosenten, mens Hang Seng i Hongkong faller 0,9 prosent. Kospi-indeksen i Seoul går tilbake 1,7 prosent.

Sydney-børsen trekker ned over 2 prosent, mens Taiwan-børsen og Straits Times i Singapore er ned henholdsvis 1,0 og 0,8 prosent.

Japanske børser er stengt fredag.

Hele Asia-oppdateringen her.

Oljeprisen i rødt

Oljeprisene holder seg i negativt terreng etter å ha falt torsdag ettermiddag.

Frontkontrakten for Brent-oljen står fredag morgen i 89,88 dollar pr. fat etter 0,6 prosent nedgang så langt i dagens handel, noe som er ned nesten en dollar fra stengetid på Oslo Børs torsdag.

WTI-oljen er ned 0,7 prosent til 82,95 dollar pr. fat.

Frykten for knapphet på olje i verdensmarkedet sendte oljeprisene opp torsdag, men frykten for resesjon ser ut til å ha tatt overhånd hittil fredag.

Wall Street

Wall Streets indekser endte torsdag i rødt for tredje dag på rad. Investorer solgte hovedsakelig teknologi- og finansaksjer i frykt for at Feds aggressive respons til den økende inflasjonen kunne medføre en resesjon.

– Fed har banet vei for at store deler av verden kan fortsette med aggressive renteøkninger, og det kommer til å føre til en global resesjon, sa markedsanalytiker Ed Moya i Oanda til CNBC.

Slik gikk det med indeksene:

  • S&P 500 falt 0,84 prosent til 3.758,23
  • Dow Jones falt 0,39 prosent til 30.065,18
  • Nasdaq falt 1,37 prosent til 11.066,81

Videre falt fryktindeksen – VIX – 3,82 prosent til 26,92. Og renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner steg til 3,07 prosent.

Hele USA-kommentaren her.

Oslo Børs i rødt

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 1.159,05 torsdag, ned 0,36 prosent.

SATS så lenge ut til å fortsette den vonde trenden, men hentet seg inn etter at styreleder Hugo Maurstad kjøpte 2 millioner aksjer.

Blant de 24 andre var Atlantic Sapphire, Autostore, Flyr, Kraft Bank, Link Mobility, Nordic Nanovector, Norse Atlantic Airways, Norwegian, Nykode Therapeutics, PCI Biotech, Pexip Holding og Tekna Holding.

Samtidig gikk én aksje til «all-time high» i løpet av torsdagen. Gram Car Carriers var oppe i 159,30 kroner på det høyeste. Aksjen endte ned 1,6 prosent til 142,74 kroner.

XXL trakk ned over 9 prosent, men uten at Kepler Cheuvreux-analytiker Markus Borge Heiberg hadde en god forklaring da Finansavisen ringte, utover et svakt sentiment og nedgraderinger fra meglerhusene.

Hele børskommentaren her.