<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amerikanske selskaper frykter invasjon av Taiwan

Offentlig data viser at invasjon av Taiwan nå er blant de største bekymringene til amerikanske børsnoterte selskap. De største bankene sier de er klar til å trekke seg ut av Kina.

    Publisert 25. sep. 2022 kl. 11.09
    Oppdatert 25. sep. 2022 klokken 11.26
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 436 ord
    BEKYMRET: I lys av Joe Bidens uttalelser om å stå opp for Taiwan ved en Kinesisk innovasjon, har det vært en økende bekymring for mangel på halvledere hos amerikanske selskaper. Foto: Bloomberg & AFP

    Ledelsen i amerikanske børsnoterte selskaper er bekymret for en oppskalering av spenningene mellom Taiwan og Kina. Spesielt siden Taiwan er en ledende produsent av halvledere, en nødvendig komponent i nesten all moderne teknologi.

    Analyser av offentlige papirer fra USA, viser at antall ganger Taiwan har blitt nevnt som en risikofaktor har sett en signifikant økning de siste 12 månedene, i følge kalkulasjoner gjort av Financial Times.

    I mars viste data fra Sentio data at under sesongen for årsrapporter nevnte 116 amerikanske børsnoterte selskaper Taiwan som risiko for deres drift. Det rullende 12-måneders gjennomsnitt for antall ganger Taiwan ble nevnt som risiko er på det høyeste nivået på 16 år.

    Teknologi

    Teknologiselskaper representerer sektoren som er mest bekymret for implikasjonene konflikten kan ha på deres drift. Ikke opplever sektoren bare utfordringer på børs med økte renter som gjør det vanskeligere å diskontere inn fremtidig vekst, men ser også økt risiko med geopolitiske spenninger.

    Den økte frykten kommer som et resultat av at Taiwan er en ledende produsent av de mest kompliserte halvlederende, med selskapet TSMC i front.

    Konflikten kan raskt se ut til å bli et av verdens mest spente geopolitiske uenigheter. Frykten er at en eskalert konflikt mellom Kina og Taiwan, vil gjøre det nærmest umulig for bedrifter å få levert halvledere. Halvledere er en sentral teknologi for å kunne produsere telefoner, elektriske bilder, våpen og industrielle maskiner.

    Helsesektoren representerer den nest-mest bekymrede sektoren.

    Klar til å trekke seg ut

    I lys av spenningene har flere ledere av de største amerikanske bankene sagt at de vil følge USAs eventuelle retningslinjer om å trekke seg ut av Kina, dersom Kina invaderer Taiwan.

    – Vi følger administrasjonens råd, som i flere tiår har vært å arbeide med Kina. Skulle denne tilnærmingen endre seg, vil vi følge umiddelbart, akkurat som vi gjorde med Russland, sier Brian Moynihan, konsernsjef i Bank of America.

    Utsagnene fra de ledende bankene kommer i lys av at president Joe Biden har uttalt at USA vil forsvare Taiwan fra en Kinesisk invasjon.

    Mindre lager

    Tall fra det amerikanske handelskammeret viser at det amerikanske medianselskapet bare har fem dager verdt med lagre av halvledere i 2021. Dette er en nedgang fra 40 dager i 2019.

    I begynnelsen av august, signerte Biden «Chips Act», som skal virke som en katalysator for produksjon og utvikling av halvledere i USA.

    Dette er halvledere

     
    • Halvledere er en gruppe stoffer som leder elektrisk strøm dårligere enn metalliske ledere, som kobber, men bedre enn isolatorer, som glass.
    • Bruk av halvledere danner grunnlaget for hele den moderne mikroelektronikken.
    • Halvledermateriale inngår som en nødvendig bestanddel i komponenter som dioder og transistorer.
    • I mikroelektronikk er det vanlig at svært mange, opptil flere millioner enkeltkomponenter lages i samme brikke av monokrystallinsk halvleder, vanligvis i silisium.