<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

40 år siden produksjonen startet

Vallhall-feltet feirer jubileum i dag. Nå sikter Aker BP for produksjon av over to milliarder fat i løpet av de neste 40 årene.

Publisert 1. okt. 2022 kl. 09.11
Oppdatert 1. okt. 2022 klokken 11.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 330 ord
JUBILEUM: Aker BPs plattform Vallhall. Foto: NTB Scanpix

For 40 år siden startet produksjonen på Vallhall-feltet i Nordsjøen. På det tidspunktet hadde selskapet en ambisjon om 250 millioner fat. Siden da har Aker BP klart å firedoble ambisjonene, og nå hevder det en dobling av dagens uthentede volumer - over 2 milliarder fat innen 2060.

– Historien stopper ikke her: Gjennom nye utbyggingsprosjekt, nye brønner, digital teknologi og nye måter å operere på skal Valhall produsere olje og gass med svært lave utslipp og samtidig skape store verdier for eiere og samfunn i flere tiår til, sier adm. direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP i en børsmelding.

Miljøvennlig felt

I 2013 ble Valhall det første feltsenteret i verden som gikk over fra å produsere med kraft fra gasskompressorer offshore, til å få all kraft fra land. Elektrifisering medfører årlige reduserte CO2-utslipp på over 300 000 tonn og reduserte Nox-utslipp på 250 tonn fra feltsenteret.

I forbindelse med plugging av brønner fra den originale boreplattformen (DP), ble Maersk Invincible den første flyttbare boreriggen i verden som opererte med strøm fra land, via kraft fra Valhall feltsenter. Dette bidro til at de årlige, lokale CO2-utslippene ble redusert med drøyt 15 000 tonn.

Et av de største

I løpet av året skal Aker BP levere plan for utbygging og drift (PUD) både for en ny, kombinert prosess- og brønnhodeplattform på feltsenteret (Valhall PWP) og for Fenris-feltet (tidligere King Lear), som skal kobles opp til den nye plattformen på feltsenteret. 

– Valhall PWP-Fenris legger til rette for 40 nye år på Valhall. Prosjektet bidrar både til å etablere en sørlig gasshub for å sikre gass til Europa og til en betydelig økning av oljeutvinningen fra Valhall-feltet. Dette er den viktigste byggesteinen for å nå målet om to milliarder fat utvunnet fra Valhall-området, sa direktør for Valhall, Ole Johan Molvig. 

Med en kostnadsramme på 40 - 50 milliarder kroner er utbyggingsprosjektet ett av de største som planlegges på norsk sokkel de neste årene. Prosjektet anslås å gi 65 000 norske årsverk i samlet sysselsetting, og samtidig skape store verdier frem til 2060.